Theben AG 1921 t/m 2011: Ontdek 90 jaar hightech „Made in Germany“.
Home > Onderneming > Geschiedenis

Waar komt de naam Theben vandaan?

Wist u dat onze huidige kalender met zijn 365 dagen zijn oorsprong heeft in de Egyptische kalender? Toen, 3500 jaar geleden, werden „dag" en „nacht" met zonnewijzers en waterklokken gemeten. Voor de Egyptenaren dienden de obelisken als zonnewijzers.
Als men aan de geweldige betekenis van de toenmalige innovaties op het leven van de mens vandaag de dag denkt, dan begrijpt men waarom oprichter Paul Schwenk in 1921 een Egyptische naam koos: Theben. Theben was in het oude Egypte de hoofdstad in het vruchtbare Nijldal. In de 11e dynastie (ca. 2134 - 1991 v. Chr.) en het latere Nieuwe Rijk (ca. 1550 - 1070 v. Chr.) speelde zij een belangrijke rol in de geschiedenis van het oude Egypte.

Theben AG 1921 t/m 2011: Ontdek 90 jaar hightech „Made in Germany“.

Begonnen is alles in 1921 met de eerste Schwenk-schakelklok voor trappenhuizen, die onze bedrijfsoprichter Paul Schwenk ontwikkelde zodat de verlichting in trappenhuizen niet continu brandt: het eerste Theben-product voor energiebesparing was geboren en leidde in 1930 tot de ontwikkeling van de succesvolle trappenhuisautomaat „ELPA“.  Het begin van een ongelooflijk succesverhaal. Met ruim 30 verkochte apparaten wordt de ELPA het synoniem voor traplichttijdschakelaars. Sindsdien zijn er veel geruchten ontstaan over deze naam... Staat „ELPA“ voor de initialen van zijn beide kinderen Ellen en Paul? Of is het de afkorting van »ELektrische Pendel-Automaat«? Hoe het ook zij: met ruim 30 verkochte apparaten wordt de ELPA het synoniem voor traplichttijdschakelaars.

Theben AG 1921 t/m 2011: Ontdek 90 jaar hightech „Made in Germany“.

Jubileum bij Theben: in 2011 viert Theben AG haar 90-jarig bestaan. In 1921 richtte de gediplomeerde klokkenmaker Paul Schwenk in Stuttgart zijn bedrijf Paul Schwenk – Apparatebau op. Al snel kan hij twee octrooien aanvragen, namelijk voor „afstandstijdschakelaars“ en „een elektromotorische opwindvoorziening voor door een veer aangedreven klokken“. 90 jaar later behoort het familiebedrijf uit Haigerloch met ruim 700 medewerkers, vijf dochtermaatschappijen in Europa, een verkoopkantoor in Singapore en vertegenwoordigingen in meer dan 50 landen wereldwijd tot de toonaangevende fabrikanten van innovatieve oplossingen voor de energiezuinige en duurzame gebouwbesturing.

 

Een reis door de bedrijfsgeschiedenis

Begonnen is alles in 1921 met de eerste Schwenk-schakelklok voor trappenhuizen, die onze bedrijfsoprichter Paul Schwenk ontwikkelde zodat de verlichting in trappenhuizen niet continu brandt: het eerste Theben-product voor energiebesparing was geboren en leidde in 1930 tot de ontwikkeling van de succesvolle trappenhuisautomaat „ELPA“.  Sindsdien zijn er veel geruchten ontstaan over deze naam: Zijn het de initialen van zijn twee kinderen Ellen en Paul? Of is het de afkorting van »ELektrische Pendel-Automaat«? Hoe het ook zij: de ELPA is het synoniem voor hoogwaardige traplichtijdschakelaars geworden en speelt ook momenteel nog een belangrijke rol.

„Benut de tijd, zij gaat zo snel voorbij!“ Deze regels uit Goethe's „Faust“ liet Paul Schwenk in 1928 in de ontvangsthal van het nieuwe bedrijfsgebouw in de Reinsburgstraße 103 in Stuttgart aanbrengen. Hier produceerden 30 medewerkers op vijf etages schakelklokken voor trappenhuizen en tijdschakelaars. Het idee van de energiezuinige trappenhuisverlichting is al in 1917 in het meesterstuk van Paul Schwenk terug te vinden. Toen ontwikkelde hij een „3-minuten-schakelaar voor de trappenhuisverlichting“. In 1930 is het dan zover: de eerste trappenhuisautomaat ELPA met slinger en kwikbuiscontact wordt in serie geproduceerd. Het begin van een ongelooflijk succesverhaal: met ruim 30 verkochte apparaten wordt de ELPA het synoniem voor traplichttijdschakelaars.

Paul Schwenk was democraat in hart en nieren en nam een kritische houding aan ten opzichte van het Derde Rijk. Om aan de Gestapo in Stuttgart te ontkomen, ging hij op zoek naar een geschikte plek op het platteland. Die vond hij in Haigerloch. Het voormalige restaurant „Rose“ werd na een grootschalige ombouw in het nieuwe bedrijfsgebouw omgetoverd. Na de dood van Paul Schwenk in 1944 en de geldhervorming in het najaar van 1948 begon zijn zoon Paul Eberhard Schwenk met de wederopbouw van het bedrijf. Al snel komt het familiebedrijf weer op dreef. Bestellingen komen binnen en aan het trouwe, vaste personeel worden nieuwe gezichten toegevoegd zoals de latere directeur Werner Herl. In het Haus Rose wordt het krap en men begint met de nieuwbouw in de Hohenbergstraße: eerst verhuist de onderdelenproductie (stansen, boren en draaien) daarnaar toe, gevolgd door andere productieafdelingen na uitbreiding van het nieuwe gebouw. In 1970 bevinden alle Theben-medewerkers zich ten slotte weer onder het grote, moderne dak in de Hohenbergstraße.

In 1971 was er veel te vieren. Enerzijds blikte het bedrijf trots terug op 50 succesvolle jaren, anderzijds beloofden de cijfers een schitterende toekomst: 360 medewerkers realiseren een
jaarlijkse omzet van 18 miljoen DM. Meer dan 300.000 tijdschakelaars werden in ruim 50 landen verkocht. Directeur Paul Eberhard Schwenk, als uitstekende planner en organisator, vormde samen met zijn zwager Werner Herl en zijn vrouw Ellen Herl (geboren Schwenk) de directie.

 

Innovatie door passie

Een succesvol familiebedrijf combineert het beste uit traditie en innovatie. In de oprichterfamilies Herl en Schwenk is het al sinds bijna 90 jaar traditie innovatieve producten rondom het onderwerp „tijd" te ontwikkelen. In 1977 vroeg Theben octrooi aan voor de „draaibare schakelschijf“: Daarmee kan ook vandaag de dag nog direct tussen dag- of weekprogramma's worden geschakeld bij analoge schakelklokken en klokthermostaten zoals de RAMSES 782. In hetzelfde jaar werd ook octrooi aangevraagd voor de „stopcontact-timer“, waarvan er inmiddels ruim 30 miljoenen exemplaren verkocht zijn. TERMINA 1000 was in 1983 de eerste digitale schakelklok van Theben: in de 257 x 128 mm grote, witte behuizing bevindt zich 2,2 kg hightech. Maar al snel wordt het allemaal nog kleiner: in 1984 heeft de slechts 35 mm brede TR 611 zes bedieningsknoppen en valt op door een zeer hoog bedieningscomfort.

Bijna 20 jaar geleden begon Theben samen met anderen met de ontwikkeling van de EIB-technologie (nu KNX geheten) en produceerde de eerste voor BUS geschikte schakelklokken en schemerschakelaars. Sinds 1995 is Theben lid van de KNX Association en probeert samen met andere toonaangevende fabrikanten KNX tot een wereldwijde standaard te maken. In 1984 kwam de digitale klokthermostaat RAMSES 797 op de markt. Met zijn destijds innovatieve telefonische afstandsbediening bood deze de mogelijkheid de verwarming via de telefoon in te schakelen en zo energie te besparen en toch in een aangenaam warme woning thuis te komen. Met innovaties door passie zorgde Theben de afgelopen 90 jaar steeds weer voor nieuwe hoogtepunten in de branche.

 

Vanaf Haigerloch de wereld in

Wat met Paul Schwenk en zijn vrouw Lydia in 1921 als een klein Zwabisch familiebedrijf in Stuttgart begon, ontwikkelde zich tot een wereldwijd succesvol bedrijf op het gebied van tijd- en lichtregeling, klimaatregeling en KNX-gebouwsysteemtechniek: In 1971 werd ook de eerste buitenlandse verkoopmaatschappij in Frankrijk opgericht. Met de oprichting van de dochtermaatschappij PEZET GmbH für Werkzeug- und Kunststofftechnik in 1973 in het industriegebied Madertal werd de productie in de hoofdvestiging in Haigerloch verder uitgebouwd. In 1992 werd in Milaan de Italiaanse verkoopmaatschappij Theben S.r.l. opgericht. En door de overname en oprichting van de dochtermaatschappij Timeguard Ltd. in Londen begon in 1996 ook de verkoop in Groot-Brittannië. Ook op het gebied van OEM-oplossingen koos Theben vanaf 2001 voor een bredere aanpak en bouwde de verkoopafdeling tts - theben technische systeme op. Door de overname van High Technology Systems AG, Schweiz (HTS) in 2007, de Zwitserse uitvinders van de aanwezigheidsmelder, veranderde Theben (Schweiz) AG in ThebenHTS AG.

 

Kwaliteit „Made in Germany“

De Zwaben staan bekend om hun pioniers- en uitvindingsgeest en het lijkt dus vanzelfsprekend dat Theben altijd weer met veel succes uitstekende producten en innovaties op de markt bracht. Niet zo vanzelfsprekend voor een bedrijf van deze omvang is dat wij beschikken over een bedrijfsintern, door het VDE-Institut geaccrediteerd testlaboratorium. Zo worden Theben-producten van de allereerste idee, via ontwikkeling tot aan de productserie tot op het bot onderzocht. Een 100% eindcontrole garandeert dat er na aflevering geen onaangename verrassingen ontstaan. Theben kiest duidelijk voor de regio: zo bevinden zich niet alleen de hoofd- en productievestiging op ruim 25.000 m2 in Haigerloch, maar ook de aandeelhouders van het bedrijf wonen in Haigerloch.

 

Energiezuinige oplossingen in hun mooiste vorm

De meeste Theben-apparaten werken onzichtbaar: digitale schakelklokken of KNX-actoren zijn in schakelkasten ingebouwd en zorgen van daaruit voor een energiezuinige klimaat- en lichtregeling.
Daarnaast voldoen Theben-producten ook optisch aan hoge verwachtingen en werden daarvoor met internationale designprijzen bekroond:

 

Met enthousiasme op naar de volgende 90 jaar

Een terugblik is altijd ook een blik vooruit: duurzaamheid en efficiënt energiegebruik zijn de laatste jaren voor de technologische en productontwikkeling belangrijker dan ooit geworden. Een trend die het streven van Theben naar energiezuinige, natuurlijke rijkdommen besparende oplossingen bevestigt en door een steeds toenemend aantal klanten in binnen- en buitenland wordt gewaardeerd. In het jubileumjaar 2011 streeft de Theben-groep met producten, systemen en oplossingen „Made in Germany“ naar een omzet van ca. 100 miljoen euro.