Sindsdien zijn er veel geruchten ontstaan over deze naam: Zijn het de initialen van zijn twee kinderen Ellen en Paul? Of is het de afkorting van »ELektrische Pendel-Automaat«? Hoe het ook zij: de ELPA is het synoniem voor hoogwaardige traplichtijdschakelaars geworden en speelt ook momenteel nog een belangrijke rol.
Deze regels uit Goethe's „Faust“ liet Paul Schwenk in 1928 in de ontvangsthal van het nieuwe bedrijfsgebouw in de Reinsburgstraße 103 in Stuttgart aanbrengen. Hier produceerden 30 medewerkers op vijf etages schakelklokken voor trappenhuizen en tijdschakelaars. Het idee van de energiezuinige trappenhuisverlichting is al in 1917 in het meesterstuk van Paul Schwenk terug te vinden. Toen ontwikkelde hij een „3-minuten-schakelaar voor de trappenhuisverlichting“. In 1930 is het dan zover: de eerste trappenhuisautomaat ELPA met slinger en kwikbuiscontact wordt in serie geproduceerd. Het begin van een ongelooflijk succesverhaal: met ruim 30 verkochte apparaten wordt de ELPA het synoniem voor traplichttijdschakelaars.
Paul Schwenk was democraat in hart en nieren en nam een kritische houding aan ten opzichte van het Derde Rijk. Om aan de Gestapo in Stuttgart te ontkomen, ging hij op zoek naar een geschikte plek op het platteland. Die vond hij in Haigerloch. Het voormalige restaurant „Rose“ werd na een grootschalige ombouw in het nieuwe bedrijfsgebouw omgetoverd. Na de dood van Paul Schwenk in 1944 en de geldhervorming in het najaar van 1948 begon zijn zoon Paul Eberhard Schwenk met de wederopbouw van het bedrijf. Al snel komt het familiebedrijf weer op dreef. Bestellingen komen binnen en aan het trouwe, vaste personeel worden nieuwe gezichten toegevoegd zoals de latere directeur Werner Herl.
In het Haus Rose wordt het krap en men begint met de nieuwbouw in de Hohenbergstraße: eerst verhuist de onderdelenproductie (stansen, boren en draaien) daarnaar toe, gevolgd door andere productieafdelingen na uitbreiding van het nieuwe gebouw. In 1970 bevinden alle Theben-medewerkers zich ten slotte weer onder het grote, moderne dak in de Hohenbergstraße.
Een succesvol familiebedrijf combineert het beste uit traditie en innovatie. Bij de oprichterfamilies Herl en Schwenk is het al bijna 100 jaar traditie om innovatieve producten rondom de onderwerpen efficiënt energiegebruik en comfort te ontwikkelen. Een kijkje in de tot nu toe ontwikkelde innovaties en octrooien:
In 1977 vroeg Theben octrooi aan voor de „draaibare schakelschijf“: Daarmee kan ook vandaag de dag nog direct tussen dag- of weekprogramma's worden geschakeld bij analoge schakelklokken en klokthermostaten zoals de RAMSES 782. In hetzelfde jaar werd ook octrooi aangevraagd voor de „stopcontact-timer“, waarvan er inmiddels ruim 30 miljoenen exemplaren verkocht zijn.
TERMINA 1000 was in 1983 de eerste digitale schakelklok van Theben: in de 257 x 128 mm grote, witte behuizing bevindt zich 2,2 kg hightech. Maar al snel wordt het allemaal nog kleiner: in 1984 heeft de slechts 35 mm brede TR 611 zes bedieningsknoppen en valt op door een zeer hoog bedieningscomfort.
Sinds 1995 is Theben lid van de KNX Association en probeert samen met andere toonaangevende fabrikanten KNX tot een wereldwijde standaard te maken. In 1984 kwam de digitale klokthermostaat RAMSES 797 op de markt. Met zijn destijds innovatieve telefonische afstandsbediening bood deze de mogelijkheid de verwarming via de telefoon in te schakelen en zo energie te besparen en toch in een aangenaam warme woning thuis te komen.
In 2005 ontwikkelden wij met de LUXOR de eerste wooncomfortregeling überhaupt. "Geprogrammeerd" werd de LUXOR met een schroevendraaier bij de actor. Een van de grote voordelen was en is de eenvoudige installatie. Precies daarop werd ook bij de slimme opvolger LUXORliving in 2017 nadruk gelegd.
Wat begon als een familiebedrijf in Stuttgart onder leiding van Paul Schwenk en zijn vrouw Lydia in 1921, is Theben uitgegroeid tot een wereldwijd succesvol bedrijf op het gebied van tijd- en lichtregeling, klimaatregeling en KNX-technologie voor gebouwsystemen.