LED-lampen: dimbaar of niet? De juiste keuze is doorslaggevend.

 

TITLE_NL_NL does not exist

LED's dimmen

Niet elke LED-lamp is dimbaar. Zelfs bij geschikte versies is de dimkarakteristiek zeer verschillend en afhankelijk van de fabrikant. Vaak knipperen de LED’s en kunnen niet lineair en harmonisch worden gedimd, omdat de vereiste voorschakelelektronica zeer verschillend op faseaansnijding en faseafsnijding reageert. Sommige fabrikanten staan daarom expliciet slechts één van de methoden toe.

TITLE_NL_NL does not exist

Ongewild permanente verlichting?

Reststromen zijn voldoende.

Een ander probleem wordt veroorzaakt door de ontstoringscondensatoren van de dimmer. Daardoor stromen constant zeer geringe reststromen. Deze zijn voldoende om LED-lampen van een tot twee watt nominaal vermogen te voorzien. Ze gaan dan niet meer helemaal uit. Een soortgelijk effect kunnen lange, parallel lopende kabels veroorzaken.

Ongewenst permanent licht Reststromen zijn voldoende.

TITLE_NL_NL does not exist

Dimmer ontmoet lamp:

niet alle zijn geschikt.

Voor het traploos regelen moet niet alleen de LED-lamp dimbaar zijn, maar ook de dimmer moet LED-geschikt zijn. Theben heeft hiervoor meerdere oplossingen ontwikkeld:

– Presets voor diverse LED-lampen

– Via de ETS naderhand laadbare dimcurven


 

LED's precies dimmen?

Voor Theben geen probleem.

Einstellungssache 520x293

Alles een kwestie van instelling:

Presets selecteren.

LED-compatibele schakelapparaten van Theben, zoals de universele dimmer DIMAX 534 plus, bieden extra instelmogelijkheden voor de perfecte aanpassing aan deze techniek. Zo kan men met potmeters en draaischakelaars een minimale lichtsterkte voor LED-lampen met een laag wattage instellen. Ook de soort regeling, besturing van faseaansnijding of faseafsnijding, kan vooraf worden geselecteerd. Daarmee kunnen bijna alle dimbare LED-lampen van gerenommeerde fabrikanten betrouwbaar worden aangestuurd.

Dimmkurven nachladen 520x293

Up-to-date met KNX:

dimcurven naderhand laden.

De universele KNX-dimactor van Theben gaat nog een stap verder: In de KNX-programmeersoftware ETS zijn diverse dimcurven opgeslagen, die de dimreactie afhankelijk van de gebruikte verlichting corrigeren en zo voor een naadloze, traploze regeling zorgen. Een ander voordeel van de nieuwe dimactoren is de uitbreiding van de dimcurven. Via de ETS kunnen heel gemakkelijk nieuwe dimcurven, bijv. van toekomstige lampen, worden geïmporteerd. Dankzij deze toekomstige updatemogelijkheid is de investering in KNX-dimactoren veiliggesteld.

LED-compatibele dimoplossingen van Theben

Dimmaktoren2

Universele dimmers en KNX-dimactoren

Naar de producten