LED's veilig schakelen en dimmen. LED-compatibele oplossingen van Theben.

Precies wat LED's nodig hebben.

LED-compatibele oplossingen voor veilig schakelen en dimmen van Theben.

LED’s hebben de laatste jaren carrière gemaakt. Dankzij de vooruitgangen qua rendement en kleurweergave-index is er nauwelijks een onderdeel van de verlichtingstechniek waarin ze niet aanwezig zijn: als retrofit-versies zijn ze een welkom alternatief voor de niet geliefde spaarlampen. Als LED strips en panelen lopen ze soepel over in elk oppervlak en openen zo volledig nieuwe mogelijkheden qua lichtdesign. Zelfs de eerste krachtige apparaten zoals toneel- en studioschijnwerpers zijn reeds in een LED-versie verkrijgbaar.

Maar niet elke gloeilamp kan gewoon door een LED-retrofitlamp worden vervangen. Dit kan enorme storingen van de installatie veroorzaken – zelfs bij eenvoudig schakelen. Dit wordt veroorzaakt door korte, maar ook extreem hoge inschakelstromen. Deze kunnen duizend keer het nominale vermogen zijn en zelfs nog meer. Contacten kunnen daardoor verbranden of samensmelten.

Leer hier wat belangrijk is bij het veilig schakelen en dimmen van LED-lampen. En ontdek hoogwaardige LED-compatibele oplossingen van Theben, zoals schakelklokken, trappenhuis-tijdschakelaar, bewegingsmelders en aanwezigheidsmelders alsmede dimmers en KNX-dimactoren, waarmee LED-lampen betrouwbaar, comfortabel en efficiënt kunnen worden aangestuurd.

TITLE_NL_NL does not exist

Uitdaging LED

Voor LED’s gelden weliswaar de algemene voorschriften voor lampen, van de uitvoering van de fitting tot aan de meetopbouw voor de lichtsterkte. Voor wat daartussen gebeurt, zijn er echter nog geen regels.

TITLE_NL_NL does not exist

LED's correct schakelen

Hoe kan een LED-lamp met minder watt nominaal vermogen een schakelcontact onherstelbaar beschadigd, die voor een veelvoud daarvan is ontworpen? Voor het antwoord moet men inschakelstromen nader bekijken: bij gloeilampen veroorzaakt de koude spiraal typische inschakelstromen van het tienvoudige van de betreffende nominale stroom.

TITLE_NL_NL does not exist

LED's correct dimmen

Niet elke LED-lamp is dimbaar. Zelfs bij geschikte versies is de dimkarakteristiek zeer verschillend en afhankelijk van de fabrikant. Vaak knipperen de LED’s en kunnen niet lineair en harmonisch worden gedimd, omdat de vereiste voorschakelelektronica zeer verschillend op faseaansnijding en faseafsnijding reageert.

TITLE_NL_NL does not exist

LED-brochure

LED's veilig schakelen en dimmen: LED-compatibele oplossingen van Theben