De eerste doet het licht uit.

Op een bepaald moment in 1921 ging het licht voor het eerst automatisch uit in het trappenhuis van een flatgebouw in Stuttgart. De trigger is de schakelklok, de schakelklok waarvan Paul Schwenk net met zijn eigen productie is begonnen. Niemand weet het, niemand noemt het zo, maar gebouwautomatisering is geboren. Het is het uur van de geboorte van Theben. Nu vieren we ons honderdjarig bestaan. Vier met ons mee. Alles over Theben en 100 jaar gebouwautomatisering leest u hier op deze pagina.

TITLE_NL_NL does not exist

1889

Paul Schwenk wordt in 1889 geboren en groeit op onder bescheiden omstandigheden. Na zijn opleiding fijnmechanica bij een fabrikant van torenklokken verhuist hij naar Stuttgart. Daar trouwt hij met zijn vrouw Lydia en behaalt de meestertitel.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat oprichter Paul Schwenk al in 1918 – 3 jaar vóór de oprichting van het bedrijf – als afsluiting van zijn opleiding Fijnmechanica een '3-minuten-schakelaar voor de trappenhuisverlichting' als afstudeerproject ontwikkelde en bouwde? De vader van alle daaropvolgende Theben schakelklokken.

TITLE_NL_NL does not exist

1921

Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als soldaat aan het front dient, ontwikkelt hij eigen schakelklokken en richt hij in 1921 zijn eigen bedrijf 'Mezger und Schwenk Apparatebau' op. Het bedrijf verwerft al snel een goede reputatie met haar innovatieve schakelklokken. Omdat deze klokken energiebesparing, comfort en veiligheid combineren en een hoge kwaliteit hebben, groeit het bedrijf snel.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat op 22 februari 1921 de voorloper van Theben AG als 'Spezialfabrikation elektr. Schaltapparate' in het handelsregister van Stuttgart werd aangemeld?

TITLE_NL_NL does not exist

... dat op de eerste schakelklokken in 1927 al één jaar garantie werd gegeven? Dat was toen niet vanzelfsprekend. Bovendien werden 'testwanden' gebruikt om te controleren of alle apparaten goed werkten. Dit kwaliteitsprincipe behoort ook tegenwoordig nog tot ons DNA.

TITLE_NL_NL does not exist

1928

Het bedrijf verhuist naar een eigen locatie aan de Reinsburgstraße 103 in Stuttgart en begint met de internationale verkoop.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat de eerste schakelklokken maar liefst 4,5 kg wogen, terwijl de huidige modellen slechts 200 tot 300 g wegen? Ook de afmetingen zijn zichtbaar anders. En daarnaast zijn er ook nog enkele handige extra functies toegevoegd - zonder gevolgen voor het gewicht en de afmeting.

TITLE_NL_NL does not exist

1934

Met de in 1934 gepatenteerde trappenhuisautomaat 'ELPA' brengt Theben een toekomstgerichte innovatie op de markt. Dankzij geraffineerde elektromechanische componenten denkt de ELPA mee en is daarmee voorloper van de huidige Building Automation-oplossingen.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat al in 1934 de eerste ELPA trappenhuis-tijdschakelaar werd gepresenteerd, die ook tegenwoordig nog in vele varianten verkrijgbaar is? Waarvoor staat ELPA? Misschien gewoon de afkorting van 'Elektrische Pendelautomaat'? Of misschien dacht Paul Schwenk aan de voornamen van zijn kinderen Ellen en Paul? Wij weten het zelf niet. Wat denkt u?

TITLE_NL_NL does not exist

... dat oprichter Paul Schwenk ook merkwaardige 'gadgets' voor u en hem ontwikkelde? Bijvoorbeeld de wereldsynchroonklok QUO VADIS in de vorm van een wereldbol, de piramidevormige AIDA tafelklok met batterijvoeding of de legendarische ELPA-waaier, een lichte, inklapbare handventilator. Deze was naar keuze verzilverd, verguld of zelfs in massief zilver verkrijgbaar, natuurlijk in een hoogwaardig etui.

TITLE_NL_NL does not exist

1941

Verhuizing van Stuttgart naar Haigerloch naar het voormalige restaurant 'Zur Rose'. Tegelijkertijd begint Paul Eberhard Schwenk als stagiair fijnmechanica in het bedrijf van zijn vader. Zijn vader weigert echter militair materieel te produceren. Het bedrijf overleeft echter dankzij de productie van onderdelen voor sirenes en stopwatches voor de marine.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat de bedrijfsnaam Theben en vele (ook nu nog gebruikte) productnamen zijn gebaseerd op de voorliefde van oprichter Paul Schwenk voor oud-Egyptische verhalen? Zo werden in de voormalige hoofdstad van het 'Middenrijk' van de oude Egyptenaren voorlopers van de huidige kalender, de eerste zonnewijzers en rond 1500 v. Chr. zogenaamde waterzandlopers ontwikkeld. Deze traditie hebben wij altijd voortgezet zoals blijkt uit productnamen als RAMSES, LUXORliving, SPHINX of OBELISK ,eenonmiskenbaar handelsmerk van Theben.

TITLE_NL_NL does not exist

1944

Oprichter Paul Schwenk overlijdt. Zijn zoon Paul Eberhard begint na 1945 aan een bescheiden herstart. Aan het begin van het 'Wirtschaftswunder' worden nieuwe medewerkers aangenomen en de productie neemt sterk toe.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat als eerste uitstapje van het personeel van de nieuwe 'Paul Schwenk KG Spezialfabrik elektrisch-automatischer Zeitschalter' in 1949 een bezoek aan de motorrace op de Hockenheim Ring werd gekozen? Daarvoor stapten 5 heren in een auto. Dat veranderde vanaf 1952, toen het hele personeel (inclusief de vrouwen) in de bus stapten.

TITLE_NL_NL does not exist

1960

De nieuwe bedrijfsnaam 'Theben-Werk Paul Schwenk KG' wordt ondersteund met creatieve, aansprekende reclame, waarin gedetailleerd en met goede argumenten het groeiende productaanbod wordt verduidelijkt. Met succes, want de omzet verzevenvoudigt in de Sixties; het aantal medewerkers stijgt tot meer dan 300.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat Theben in 1969 negen VW-bussen kocht waarmee medewerkers uit omliggende plaatsen van en naar het werk konden worden gebracht? Deze shuttle-service bestaat nu nog steeds. Maar wij wijzen er altijd graag op dat wij nu ook om andere redenen als Great Place to Work worden onderscheiden.

TITLE_NL_NL does not exist

... dat Theben voor de jaren '60 al enorm milieubewust was? Zo werd al in 1964 een supermoderne ontgiftigingsinstallatie geïnstalleerd, waarmee milieugevaarlijke stoffen uit het afvalwater wordt verwijderd. Daarnaast was de grote parkeerplaats omgeven door liefdevol aangeplante plantsoenen, die door een tuinman van het bedrijf werden onderhouden. Momenteel zorgt ons volgens DIN ISO 14001 gecertificeerd milieumanagementsysteem ervoor dat wij milieubewust en met zo weinig mogelijk grondstoffen werken.

TITLE_NL_NL does not exist

1970

Al in de jaren '70 werden in samenwerking met gerenommeerde designers zoals het Gugelot Design Team de eerste producten ontworpen. Bijvoorbeeld de 'tun 22': een machine die meedenkt, een 'geweldig oppasmeisje' – gewoon een universeel toepasbare schakelklok met een klassiek, tijdloos design. Ook tegenwoordig speelt het onderwerp Productdesign voor Theben een doorslaggevende rol.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat het welzijn van de werknemers altijd een topprioriteit is geweest bij Theben? Zo werd al in 1958 in plaats van een kerstbonus een aandeel in de omzet uitbetaald. In 1962 werd een pensioentoelage als bedrijfspensioen ingevoerd. En in 1970 werden vermogensaanwaspremies toegevoegd. Bovendien werden er woongebouwen gebouwd die eigendom waren van het bedrijf en aan werknemers werden verhuurd. Toen al waren we wat we nu officieel zijn: een bekroonde "Great Place to Work".

TITLE_NL_NL does not exist

1971

Officiële opening van de eerste buitenlandse vertegenwoordiging in het Franse Le Blanc-Mesnil. De Franse markt ontwikkelt zich goed. Het exportaandeel groeide bijvoorbeeld in de jaren '70 tot 40%.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat Theben medewerkers vanaf 1971 op basis van hun maandelijkse prestatie werden beloond en niet, zoals gebruikelijk, op basis van de gewerkte uren? Wat toen een revolutionair arbeidstijdmodel was, is momenteel de norm in de industrie. In vele opzichten liepen wij altijd al voorop ;o)

1973

Met de oprichting van de dochtermaatschappij PEZET GmbH voor gereedschaps- en kunststoftechniek werd de productie in Haigerloch verder uitgebouwd.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat het in 1296 voor het eerst genoemde Kasteel Haigerloch sinds 1974 in het bezit is van de oprichtersfamilie Schwenk? Tegenwoordig worden er conferenties en culturele evenementen gehouden met hoogwaardige gastronomie. Omdat hier ook het bureau van de burgerlijke stand is gehuisvest, is het de perfecte locatie voor bruiloften. Hier werd ook het Theben innovatielaboratorium ingericht. Jazzlegende Dave Brubeck schreef in het gastenboek: „Wij hadden hier de beste tijd van alle plaatsen waar we in de afgelopen 40 jaar op tournee hebben gespeeld.“ Kortom: hartelijk welkom!

TITLE_NL_NL does not exist

1976

Paul Eberhard Schwenk neemt afscheid als bedrijfsleider en wordt lid van de Raad van Toezicht van Theben. De eenvoudig bedienbare schakelklok voor contactdozen genaamd 'theben-timer' wordt op de markt gebracht; een succesvolle innovatie die tot op de dag van vandaag meer dan 33 miljoen keer is verkocht.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat op 3 maart 1980, precies 41 jaar geleden, al de miljoenste 'theben-timer' werd verkocht? Met de pas in 1976 geïntroduceerde, 's werelds eerste schakelklok voor contactdozen kon iedereen bv. koffiezetapparaten, aquariumverlichtingen of de kerstboomverlichting aansturen. Tot op heden werden er ruim 33 miljoen exemplaren verkocht.

TITLE_NL_NL does not exist

1983

De geherstructureerde PEZET GmbH begint de productie in een nieuwe fabriek in het Madertal. De introductie van elektronica vereiste begin jaren '80 ook nieuwe productieprocessen en een steeds hoger aantal kunststof onderdelen.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat Theben ook al eens in Playboy te 'zien' was? Echter niet met een schakelklok, maar met de potsierlijke kruk 'Adhoc', die door directeur Paul Eberhard Schwenk werd ontwikkeld en door de Theben-dochter PEZET werd geproduceerd. Kijk maar eens in de jubileumuitgave van Playboy uit 1982. Theben was blijkbaar altijd al sexy ;o).

TITLE_NL_NL does not exist

1992

In Milaan wordt de Italiaanse verkoopmaatschappij Theben S.r.l. opgericht.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat het al in 1994 met de RAMSES 797 voor het eerst mogelijk was om een verwarming via een telefoonkabel aan te sturen? Dit was eigenlijk de geboorte van het via de app bediende Smart Home, zoals wij dat tegenwoordig met ons op KNX gebaseerde Smart Home-systeem LUXORliving aanbieden.

TITLE_NL_NL does not exist

1995

Theben werkt mee aan de ontwikkeling van de EIB-technologie (nu KNX) en produceert de eerste voor BUS geschikte schakelklokken en schemerschakelaars. Sinds 1995 is Theben lid van de KNX Association en helpt samen met andere toonaangevende fabrikanten KNX aan een wereldwijde standaard.

TITLE_NL_NL does not exist

1996

Door de overname en oprichting van de dochtermaatschappij Timeguard Ltd. in Londen investeert Theben in de verkoop in Groot-Brittannië.

TITLE_NL_NL does not exist

2001

Ook op het gebied van OEM-oplossingen kiest Theben voor een bredere aanpak en richt de verkoopafdeling 'tts - theben technische systemen' op.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat de in 2003 gepresenteerde wooncomfortregeling LUXOR de voorloper was van de huidige Smart Home-systemen? Zo kon LUXOR bijvoorbeeld functies zoals aanwezigheidssimulatie of verschillende scènes in huis regelen. Lang voordat de term Smart Home werd uitgevonden. Tegenwoordig voert ons op KNX gebaseerde Smart Home-systeem LUXORliving deze en (vele andere) taken uit.

TITLE_NL_NL does not exist

2005

Paul Eberhard Schwenk overlijdt. Dankzij zijn veelzijdige talenten kent het leven van Paul Eberhard Schwenk een opvallend verloop. Als 20-jarige neemt hij in 1945 na de dood van zijn vader de verantwoordelijkheid voor het bedrijf op zich. Aan zijn strategische denken, zijn energie en zijn besluitvaardigheid heeft het bedrijf een duurzaam succes te danken. In 1976 neemt hij ook de vrijheid zijn sporen als kasteelheer en kunstsponsor na te laten, waardoor hij ook na zijn dood in 2005 nog bekend is.

TITLE_NL_NL does not exist

2007

Door de overname van High Technology Systems AG, Schweiz (HTS), de uitvinders van de aanwezigheidsmelder, verandert Theben (Schweiz) AG in Theben HTS AG.

TITLE_NL_NL does not exist

2008

Theben houdt zich bezig met Smart Metering en is al snel het eerste en enige bedrijf met een volgens PTB-A 50.7 goedgekeurde Smart Meter Gateway.

TITLE_NL_NL does not exist

2010

De activiteiten op de Aziatische markt worden duidelijk uitgebreid en in Singapore wordt een vestiging geopend.

Door de oprichting van een vestiging in Nederland in 2010 wordt de aanwezigheid op die markt vergroot.

TITLE_NL_NL does not exist

2016

Paul Sebastian Schwenk, achterkleinzoon van de oprichter, wordt directeur van het bedrijf. Samen met Nikolas Herl (Financiën) en directeur Thomas Sell introduceert hij verschillende f3-projecten om Theben 'fit for future' te maken.

TITLE_NL_NL does not exist

2017

Vier met één klap! Theben richt vestigingen en dochtermaatschappijen op in Zweden, Finland, Noorwegen en Australië.

TITLE_NL_NL does not exist

2018

Het op KNX gebaseerde Smart Home-systeem LUXORliving wordt op de markt gebracht.

TITLE_NL_NL does not exist

2019

In Oostenrijk ontstaat een dochtmaatschappij voor de productlijn van aanwezigheids- en bewegingsmelders.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat onze huidige claim 'energy saving comfort' en het onderwerp energie-efficiëntie al in het begin van de jaren '60 bij Theben op de agenda stonden? Dit was te lezen in een brochure voor een klokthermostaat: „Gezelligheid met zuinigheid combineren! Ja, dat leest u goed. Dat bestaat werkelijk, hoe zeldzaam dat ook mag klinken.“ Ook wordt de „belangrijke brandstofbesparing“ benadrukt door het instelbare nachttarief. Gewoon: Energy Efficiency First!

TITLE_NL_NL does not exist

2020

De Smart Meter Gateway CONEXA 3.0 Performance wordt door BSI gecertificeerd. Paul Sebastian Schwenk wordt bestuursvoorzitter van Theben AG en leidt het bedrijf samen met de beide andere directeuren Thomas Sell en Michael Matthesius.

De joint venture GIC Theben Automation Private Ltd. met de nadruk op "automatisering van gebouwen" wordt opgericht in India.

TITLE_NL_NL does not exist

2021

Theben viert zijn honderdjarig bestaan.

TITLE_NL_NL does not exist

Wist u eigenlijk

... dat onze legendarische theben-timer ook verkrijgbaar is als jubileumeditie in drie aantrekkelijke speciale kleuren (geel, blauw en roze) ter gelegenheid van de huidige gelegenheid? Nog beter: Wij geven 100 jaar garantie op de jubileumtimer, passend bij de gelegenheid! En dat is geen grapje! Wij kennen de kwaliteit(en) van de originele stopcontact timer.

De mensen achter Theben