Hoofdrol voor Theben in eerste Dolby Cinema-zalen

In 2014 opende VUE Bioscopen in Eindhoven de eerste Dolby Cinema-zaal ter wereld: een concept waarin techniek en ambiance zorgen voor de ultieme filmervaring. Inmiddels staan er in Hilversum en Alkmaar nog twee. Naast beeld en geluid, speelt ook verlichting een belangrijke rol in de Dolby-beleving. Na een sneak-preview van de slimme systemen,  aren de heren in Hollywood snel overtuigd: KNX mocht de verlichting gaan sturen. Theben kreeg een hoofdrol.

 

“Hiermee zijn we helemaal klaar voor de toekomst”

Bezoekers worden al vanaf de gang meegetrokken in een avontuur voor de zintuigen. De zwarte gang wordt verlicht met ledstrips, die pixel voor pixel worden aangestuurd om een soort Ambilight-effect te geven bij de filmbeelden die op de wanden worden geprojecteerd. Bij het betreden van de zaal schakelt de oriëntatieverlichting in de traptreden en aan  de wanden naar het gewenste niveau. Wanneer de projector de reclame begint af te spelen, dimt de verlichting in de traptreden, de gangpaden, het plafond en rond het scherm terug naar een lagere intensiteit. Bij de start van de film vaagt het licht langzaam helemaal weg om bij de pauze weer op een voor de ogen aanvaardbaar niveau te komen. Net als  aan het eind van de voorstelling. Al deze sturingen verlopen automatisch. Dankzij de slimme modules van Theben in de verdeelkast van de filmzaal. De BMG 6 KNX inputmodules zorgen ervoor dat de filmprojector bepaalt wat het licht gaat doen. De DALI-gateway KNX van Theben koppelt de aansturing v DALI Gateway KNX an zaalspots aan het KNX-systeem. Daardoor dimt de verlichting voor en tijdens de film steeds naar de daarvoor ingestelde standen. In de foyer is gebruik gemaakt van de RMG 8 S KNX schakelactor met DALI-gateway om met de verlichting verschillende sferen op te kunnen roepen. De medewerkers bedienen de verlichting in de foyer door middel van iPads die de Theben-intelligentie in beeld brengen. Gerrit Doorn, facility manager van VUE Eindhoven, is bijzonder blij met het surplus aan techniek waarover de bioscoop beschikt. Niet alleen over de Dolby-techniek, ook over de elektrotechniek heeft hij niets dan lof.

“Hiermee zijn we helemaal klaar voor de toekomst”, geeft Doorn aan. “Als je de beeld- en geluidtechniek zo ver perfectioneert, moet ook al het andere kloppen in het zaalbeeld. Kijkers moeten een consistente ervaring krijgen, dus ook als het gaat om de verlichting. Die consistentie – in dim-momenten en –intensiteit – is niet te realiseren zonder  geautomatiseerde aansturing. Het KNX-systeem is dan ook cruciaal in dit concept. Bij al onze nieuwe bioscopen passen we dan ook KNX toe. Het kan nu ook, nu leds makkelijker te dimmen en te sturen zijn en je systemen steeds beter kunt koppelen.

 

Toegepaste Theben producten:

 

Projectnaam:

JT Bioscopen in Eindhoven

 

Installatiepartner:

Elektropartners, Heerhugowaard