Wonen in luxe op maat

Wonen op een eiland, buiten omringd door water en groen, binnen door luxe en comfort. Dat geluk hebben de bewoners van het appartementengebouw Rijshorst. De tien XL-appartementen hebben luxe leefruimtes én een domotica-installatie, die in elk appartement naar hartenlust is in te vullen. Alleen alle verlichting uitschakelen bij de voordeur? ’s Ochtends het daglicht langzaam laten doordringen door een geautomatiseerde zonwering? Of zelfs het koffiezetapparaat met de iPhone in werking zetten? Alles kan, dankzij de slimme KNX-actoren van Theben.

Het statige Rijshorst is gebouwd op een eiland in Rhoon, op een landgoed van 2000 m2. De tien appartementen – waarvan twee penthouses – kennen ruime, moderne badkamers en mooi afgewerkte keukens. Net zoals de bewoners het voor het zeggen hadden bij de indeling en inrichting van deze ruimtes, mochten ze ook zelf kiezen welke installaties ze wilden laten automatiseren. De woningen zijn door elektrotechnisch installatiebedrijf Akerdome uit Ter Aar voorbereid op domotica-toepassingen met een KNX-infrastructuur. Eigenaar Ronald Akerboom van Akerdome: “In het luxe, duurdere woonsegment stellen klanten steeds meer eisen aan het bedieningsgemak van de installaties. Wij adviseerden de ontwikkelaar dus om hier in ieder geval de basis voor domotica aan te leggen.”

Basis en meer
De basis bestaat uit bediening voor verlichting, rolluiken en verwarming. Naast het bed en bij de voordeur zijn toetsen gerealiseerd voor speciale functies. In de algemene ruimtes zorgen bewegingsmelders dat de verlichting en de ventilatie aanspringt bij detectie van beweging. Daarnaast is in een video-intercom voorzien. Zowel bij de toegangspoort als in de centrale hal kunnen bezoekers een videoverbinding maken met de appartementen. Vanuit de woning kunnen bewoners de poort en de centrale deur voor hen ontgrendelen. In overleg met de bewoners over hun aanvullende wensen, heeft de installateur in een aantal appartementen meer functies geautomatiseerd of de basisvoorzieningen aangepast. Zo is de bediening via een app op de smartphone voor een aantal bewoners toegevoegd.

Logica verhuist mee
Voor de domotica-besturingen koos Akerdome voor de schakel-, dim-, jaloezie- en verwarmingsactoren van Theben. “Dat deden we vrijwel automatisch, vanwege de goede ervaringen met de betrouwbaarheid van Theben-actoren. Ze vertonen zelden storingen en je merkt dat er net iets meer over is nagedacht dan bij standaard-actoren. De dimactoren van Theben zijn daarnaast uniek vanwege het feit dat je ze kunt combineren met een groot aantal verlichtingsarmaturen, met name LED. De klant heeft dus optimale keuzevrijheid in het vervolgtraject. In luxewoningen zullen bewoners ook sneller kiezen voor luxe armaturen met complexe dimtechniek, al weet je dat nog niet op het moment dat je de installatie aanlegt. Met de dimactoren van Theben weet je zeker dat die goed gaan samenwerken, met welk armatuur dan ook. De reden waarom we specifiek voor de KNX MIX2-serie kozen, is het feit dat de chip met de programmering van de actoren gemakkelijk is over te zetten naar een andere module. Dus als er al iets aan hand zou zijn, dan kan iedere storingsmonteur een actor vernieuwen zonder dat de programmering opnieuw hoeft worden ingevoerd. Die ‘verhuist’ gewoon mee. Dat is uiteraard in het voordeel van de klant,” legt Ronald Akerboom uit.

Meedenken aan de voorkant
Niet alleen over de producten, ook over de service van Theben is Ronald zeer te spreken. “De contactpersonen staan altijd voor je klaar als er vragen zijn, lopen niet weg voor problemen of uitdagingen. Ze denken aan de voorkant met je mee over een mooi domotica-ontwerp met een meerprijs ten opzichte van een conventioneel voorstel waarvoor een ontwikkelaar het niet meteen van tafel veegt. Ze denken zelfs mee over producten die ze zelf niet leveren. Dat zijn de betere partners. En tot slot: wat je ook achter de Theben-actoren hangt, het werkt en het is goed te programmeren.”

Toegepaste Theben producten:

Installatiepartner:

Akerdome B.V. (elektrotechnisch onderhouds- en installatiebedrijf)

 

Wonen in luxe op maat