The show must go on

Het AFAS Circustheater in Scheveningen heeft één regel: the show must go on. Een acteur ziek, een lamp stuk? ’s Avonds mag daar op het podium niets van te merken zijn. Dat maakte het werk van MR Domotica er niet eenvoudiger op. Het bedrijf bereidde het automatiseren van de complete verlichtingsinstallatie voor, tijdens de ochtenduren, maandenlang. Elke middag moesten ze het veld ruimen, ’s avonds moest de bestaande installatie blijven werken. Tot het laatste moment.

In het AFAS Circustheater volgt de ene hit-musical de andere op. Elke avond zingt men er de sterren van de hemel. Als er geïnstalleerd moet worden, dan moet dat tussen de voorstellingen door. De verlichtingsinstallatie was in de loop der jaren een lappendeken geworden van allerlei soorten armaturen, schakelsystemen en dimmers. Grote kroonluchters, neon, halogeen, DALI, fase afsnijding-dimmers, DMX-verlichting, noem het maar op. ’s Avonds moest alle verlichting met de hand uit worden gezet, er kwamen vaak storingen voor en het stroomverbruik was hoog. “Er is in de loop der jaren veel bijgebouwd. Er kon nooit eens met een schone lei begonnen worden, juist omdat de show steeds door moest. Nu wilde het theater toch echt eens rigoureus over op een eenduidige installatie en automatische sturing,” vertelt Paul Ploeger van MR Domotica.

KNX geholpen door AMX
Eerst zijn er nieuwe kabels gelegd, naast de bestaande. Toen het framewerk gereed was, deed zich een kans voor. De Lion King ging eruit en Anastasia kwam erin. Het theater sloot zeven weken om zich voor te bereiden op de nieuwe musical. In zeven weken tijd verving de installateur alle halogeenlampen door LED en paste MR Domotica de aansturingen aan. De sturingen verlopen via de open standaarden van KNX in combinatie met AMX. Ploeger: “Vanwege de complexiteit van de verlichting en de eisen aan specifieke kleuren, hebben we ervoor gekozen om het gebruiksgemak en de flexibiliteit van KNX te versterken met het brein van AMX voor ingewikkelde sturingen. Daarvoor hebben we zelf een koppeling en de sturingsprogrammering gemaakt.” De gebruikers kunnen nu via een iPad de centrale KNX-sturingen bedienen. De meeste verlichting is tijdgestuurd, bij de bars en restaurants kan men voor vier scenes kiezen middels een knoppenpaneel.

Hoge LED-vermogens gedimd door Theben
Ploeger: “Vanwege de hoge vermogens aan LED-verlichting kozen we voor de DM4T en DM2T fasedimmers voor KNX van Theben. Theben was de enige fabrikant die KNX-dimmers in huis had om die hoge LED-vermogens – 800 Watt in dit geval - probleemloos te kunnen dimmen. Theben is sowieso een voorkeurspartner. We werken er al jaren goed mee samen. Het bedrijf levert kwaliteitsproducten en goede ondersteuning. Dat is heel belangrijk bij dit soort projecten. Dat je kan vertrouwen op kwaliteit en op iemand kan terugvallen bij vragen of problemen. Zeker als er ook nog eens tijdsdruk is, zoals bij het AFAS Circustheater. Theben verzekerde me dat het zou lukken met deze dimmers en daar staan ze dan ook echt voor. Ze hebben me ook geadviseerd over de juiste drivers voor moeilijk dimbare lampen. Prima service!”

Gebruikersgemak
Een bijkomend voordeel van de specifieke dimmers is het gemak van de handbediening, geeft Ploeger aan. “Bij busspanningsuitval kan je per kanaal via de handbediening inschakelen of desgwenst een dimwaarde kiezen. Daar mee biedt dit systeem eenvoud en zekerheid, en die worden steeds belangrijker.” Het is één van de redenen dat MR Domotica een tevreden klant heeft bij het AFAS Circustheater. Alles werkt naar wens. De avondronde om alle verlichting uit te schakelen bestaat niet meer, het dimmen werkt uitstekend, alle kleuren LED’s zijn
onder controle en het energieverbruik van de verlichting is gedecimeerd.

Toegepaste Theben producten:

 

 

Installatiepartner:

MR Domotica, Wateringen

The show must go on