Elf verdeelkasten sturen techniek op landgoed aan

Je waant je op z’n minst in Hollywood, wanneer je rondloopt in dit statige woonhuis, gelegen in een welvarend deel van ‘bijna-Nederland’, net over de grens. Bij de entree leiden twee ruime trappen links en rechts elk in een halve boog naar boven. In het midden een moderne kroonluchter van duizenden glazen ‘druppels’. De ondergrondse garage is als een autoshowroom, er staan peperdure auto’s te blinken. Alle vertrekken zijn smaakvol en weldadig ingericht door twee interieurarchitecten.

De techniek maakt de beleving hier compleet. Het lag voor de hand om de bediening van de installaties van deze enorme woning met bijgebouwen, park en zwembad te automatiseren. Want loop de vergeten lampen maar eens na op twee verdiepingen van 400m2. In het souterrain is het zenuwcentrum van de techniek te vinden, verscholen achter  schuifdeuren. Een hele wand van schakelkasten vol met Theben-componenten waarmee de techniek op het landgoed wordt aangestuurd, vormt het kloppend hart van de KNX-gestuurde domotica-installatie. Die zorgt ervoor dat werkelijk alles in deze woning automatisch geregeld is: het schakelen en dimmen van de verlichting, het opwarmen van de ruimtes, de bediening van de tv-schermen, de gashaarden en de zonwering. Voor de bediening van de installaties zijn maar liefst 13 touchscreens aan de wanden bevestigd en heeft de bewoner ook nog eens 8 iPads tot zijn beschikking. ’s Ochtends zin in een duik in het zwembad in het pool house? Dan geef je in de slaapkamer alvast de opdracht om de beschermende afdekking van het zwembad weg te rollen, de verwarming wat op te stoken, de robotstofzuiger aan het werk te zetten en bij mooi weer de hefwand tussen het binnen- en het buitenbad op te trekken. Maar veel gaat ook vanzelf. Zo vouwt het lameldak boven het terras automatisch uit als het KNX-weerstation bespeurt dat er regen op komst is. 

KNX-programmeurs zijn maanden bezig geweest om alles onder te brengen in een gebruiksvriendelijk systeem.

Geavanceerd en gebruiksvriendelijk

Ook in de buitenruimte doet de KNXinstallatie zijn werk. De 125 grondspots in de immense tuin, de gevelverlichting, de vijververlichting, de terrasverlichting en de terrasheaters zijn allemaal via KNX vanuit de woning op afstand te bedienen. Om al die componenten en functies achter de schermen te kunnen sturen, heeft de installateur maar liefst 11  verdeelkasten in de drie verblijven geplaatst. KNX-programmeurs zijn maanden bezig geweest om alle wensen, opdrachten en koppelingen onder te brengen in een gebruiksvriendelijk systeem. Want hoe complex de techniek in de meterkasten ook is, voor de gebruiker moet alles intuïtief te bedienen zijn. En dat is hier gelukt. Bewoners, gasten, butlers en werksters; iedereen kan goed overweg met het geavanceerde systeem. 

 

Toegepaste Theben producten:

 

Projectnaam:

Luxe woning Prinsenbeek

 

Installatiepartner:

TES Installatietechniek Prinsenbeek