Aanwezigheidsafhankelijke, efficiënte lichtregelingen in ROC-kantoor

Het ROC in Hengelo is gehuisvest in een voormalige ijzergieterij. Op de plek waar vroeger een paardenstal stond, staat sinds kort het gloednieuwe kantoor van de school. De twee gebouwen zijn met elkaar verbonden door een loopbrug. In het kantoor verbindt een gebouwbeheersysteem  de elektrotechnische installatie en de klimaatinstallatie. Daardoor hebben de slimme aanwezigheidsmelders van Theben meerdere taken. Ze dienen zowel  voor de sturing van de verlichting als van het klimaat.

De vestiging van ROC Twente in Hengelo had in 2008 al een nieuw onderkomen gekregen. De monumentale fabriekshal van de voormalige Stork-gieterij – een industrieel erfgoed van 1902 - werd behouden en kreeg een hoofdrol in het nieuwe complex. Aan weerszijden zijn nieuwe gebouwen opgetrokken. Vanwege de toename van het aantal studenten en medewerkers, groeide ook het nieuwe complex uit zijn voegen. Er moest een nieuw pand komen voor de ondersteunende ROC-diensten. Het twee verdiepingen hoge gebouw heeft ronde vormen, de gevel is bedekt met smalle latten.

 

theRonda DALI biedt unieke oplossing

Binnen zijn de installaties zowel functioneel als besparend uitgevoerd. Een overkoepelend gebouwbeheersysteem zorgt dat de regelingen voor de klimaatinstallaties en die van de verlichting en andere elektrotechnische functies samenwerken en dat hun functioneren op één plek is uit te lezen. 

De aanwezigheidsmelders kregen in het ontwerp een belangrijke rol toegekend. Ze moesten de verlichting aansturen, maar ook de verwarming/koeling en de ventilatie. Uitvoerder Loohuis Installatietechnieken uit Fleringen zag daar maar één oplossing voor: de nieuwe theRonda DALI-aanwezigheidsmelders van Theben.

Energiebesparing en comfort

Voor de verlichting regelen de aanwezigheidsmelders de aansturing in zones. Aan de gangzijdes zijn ze ingesteld op aan/ uit bij beweging. Voor de raamzijdes in de kantoorruimtes is er een licht-/donkerregeling op lux-waardes. Alle verlichting werkt volautomatisch, er is geen handmatige bedieningsmogelijkheid. De instellingen zijn per ruimte aanpasbaar via de SendoPro afstandsbediening. Zowel de intensiteit als bijvoorbeeld de reactietijd. De regelingen van de ledverlichting leiden tot energiebesparing voor de gebruiker, de daglichtregeling zorgt aanvullend voor de juiste lichtintensiteit om comfortabel te kunnen werken.

 

Goede support

De installateur koos ervoor om twee versies van theRonda toe te passen. Bas Richterink van Loohuis Installatietechnieken: “We hebben de ‘broadcast’-variant gebruikt voor de grote kantoren en de ‘adresseerbare’ melders voor de kleinere kantoren. Het voordeel van de broadcast-variant is het feit dat deze eenvoudig in bedrijf zijn te stellen, zonder groepsadressering. De adresseerbare melders hebben het voordeel dat er twee tot drie lichtkanalen aan één DALI-kabel zijn toe te kennen. Als toevoeging hebben we Loytec DALI schakelrelais toegepast om de aanwezigheidsmelders ook in te kunnen zetten voor sturing van de klimaatinstallatie. Daardoor schakelen bij aanwezigheid vloerverwarming 
en/of fancoil units van standby naar comfort-functie. Voor de toepassing van die oplossing hebben we goede support gehad van Theben, die de combinatie zelf eerst heeft uitgetest.”

 

Toegepaste Theben producten:

 

Installatiepartners:

Loohuis Installatietechnieken uit Fleringen