Eurohotel Den Bosch slimmer en spaarzamer met Theben KNX

Het Eurohotel in Den Bosch is bezig met een make-over. Dat gebeurt in fases. Door duurzame en slimme technieken in te zetten, stevent het hotel af op een energiebesparing van 60% ten opzichte van de oude situatie. In de tot nu toe gerenoveerde kamers komt geen gas meer te pas. De gasten kunnen het comfort er naar eigen hand zetten via een slim bedienpaneel. De Theben KNX-automatisering zorgt dat dit altijd zo spaarzaam mogelijk gebeurt.

Het Eurohotel ligt midden in het gezellige centrum van Den Bosch, aan de voet van De Sint Jan. Enkele van de 46 kamers hebben een prachtig uitzicht op deze kathedraal. De publieke ruimtes van het hotel zijn onlangs volledig gerenoveerd. Zowel de faciliteiten als de inrichting zijn nu weer helemaal up-to-date. De kamers ondergaan in fases ook een  ake- ver die vooral gericht is op de beleving van de gasten en op verduurzaming. Zo is er led-verlichting aangebracht, zijn de radiatoren eruit gehaald en zorgt een warmtepomp in combinatie met een airconditioner voor elektrische verwarming en koeling. Voor de bediening van de verlichting, de ventilatie en de temperatuur is een maatwerk-bedienpaneel geplaatst in elke verbouwde kamer. Zo kunnen gasten er de omstandigheden creëren die zij zelf het prettigst vinden. Het gebouwbeheersysteem waakt er op de achtergrond voor dat ze niet onnodig energie gebruiken.

Daarvoor paste installatiebedrijf Dijkhuizen Installatietechniek uit Boxtel KNX-gebouwautomatisering toe met componenten van Theben. Het systeem herkent wanneer er gasten in de kamer zijn en zet bij afwezigheid de functies in de stand-by stand. Zodra de kamer bewoond is, schakelen de installaties in de comfort-stand. De verlichting schakelt in op een  ingestelde dimstand en afhankelijk van de temperatuur treedt de airco in werking voor verwarming of koeling. De ventilatie gaat aan om de lucht te verversen. Via het moderne bedienpaneel kunnen de gasten zelf het lichtniveau veranderen, de temperatuur aanpassen en de ventilatie wat hoger of lager zetten. Ook kunnen ze via het paneel het ‘Do not disturb’ lampje aan de buitenkant doen oplichten. De bewegingsmelder en de ingestelde comfort-stand geven ook richting de receptie een signaal dat een kamer in gebruik is.

Mix-actoren

Zetten gasten een raam open, dan schakelt de airco vanzelf uit. Zo zal die nooit onnodig tegen de koude buitenlucht in hoeven werken. Bij het verlaten van de kamer, gaan alle systemen weer automatisch in de stand-by stand. ’s Nachts brandt de verlichting automatisch maximaal op 70%. Hoewel de grootste besparing bereikt wordt door de warmtepomp en de led-verlichting, dragen ook de geautomatiseerde regelingen behoorlijk bij aan de forse afname van het energiegebruik. De installateur zette tussen het KNX-gebouwbeheersysteem en de bedienpanelen in de kamers KNX mix-actoren van Theben in. Deze staan garant voor het efficiënt schakelen en dimmen van de verlichting en het regelen van de  verwarming en de ventilatie. De logica zit in de basiselementen, door er ‘domme’ modules aan toe te voegen, verkrijgen die automatisch ook intelligentie. Dijkhuizen kon aan elk basiselement meerdere modules met verschillende functies koppelen, waardoor er minder schakel-/dimactoren nodig waren en het systeem flexibeler werd. Dijkhuizen is blij dat Theben dit unieke concept aanbiedt. Daarmee zijn de kamers nog slimmer en spaarzamer, zo omschrijft de installateur. 

 

Toegepaste Theben producten:

 

Installatiepartners:

Dijkhuizen Elektrotechniek, Boxtel