Minder energiekosten en beter binnenklimaat door slimme sturingen

De Hanzehogeschool in Groningen is de grootste HBO-instelling in het Noorden van Nederland. De hogeschool telt meer dan 26.000 studenten en 3.000 medewerkers. Bij een grote ver- en nieuwbouwoperatie in 2014 kreeg de elektrotechniek een belangrijke rol in de duurzame ambitie. Door verlichting en ventilatie aan te sturen op beweging en aanwezigheid, kan de hogeschool nu flink wat energie besparen. En het binnenklimaat is sterk verbeterd.

De herstructurering van de Hanzehogeschool (complex Doorenveste) was nodig om meer structuur in het onderwijscomplex te brengen. Na de ingrijpende operatie – waarbij gebouwdelen met elkaar zijn verbonden en het complex is uitgebreid – is het nu als eenheid herkenbaar. In de oudere bouwdelen is het binnenklimaat geoptimaliseerd door onder meer de ventilatie te verbeteren. Uitgangspunt bij alle ingrepen was ook het terugdringen van het energiegebruik.

 

Schakelen op aanwezigheid en beweging

De voor een groot deel in led uitgevoerde verlichting wordt nu slim geschakeld op aanwezigheid of beweging. Zodra de aanwezigheidsmelders detecteren dat een lokaal in gebruik is, treedt daar automatisch de verlichting en de ventilatie in werking. Er is dus altijd voldoende frisse lucht als een lokaal bezet is, verlichting blijft nooit vergeten achter als een lokaal weer leeg is. Op de gangen gaat de verlichting op de volle 100% branden als de eerste student een lokaal verlaat. Is er niemand te bekennen, dan dimmen de lampen vanzelf terug naar een minimaal vermogen van 10%. In de toiletten werkt de verlichting op beweging. Pas als de laatste aanwezige het gebouw verlaat en het inbraakalarm inschakelt, gaat in de gangen alle verlichting uit. Dat scheelt een langdurig controlerondje op vergeten lampen. Ze blijven ’s nachts nooit ongemerkt energie slurpen. Op een centraal touchscreen is het hele systeem inzichtelijk en kan de gebouwbeheerder eventueel veranderingen aanbrengen.

Gebruiksgemak als toegift

Afhankelijk van de grootte en de functie van de ruimtes, paste de installateur verschillende KNX sensoren van Theben toe. Zoals theMova bewegingsmelders voor de toiletten, met een rond detectiebereik, hoog schakelvermogen en laag eigen energiegebruik. theRonda aanwezigheidsmelders met geïntegreerde ventilatiesturing waren weer bij uitstek geschikt voor de leslokalen. In de gangen zijn Compact passage KNX aanwezigheidsmelders toegepast met een rechthoekig detectiebereik. Zowel het design als de intelligentie en de specifieke gebruikstoepassingen van deze producten deden de opdrachtgever kiezen voor Theben. Het gebruiksgemak bleek in de praktijk een extra toegift.

 

Toegepaste Theben producten:

  • theMova bewegingsmelders S360-100 / S360-101
  • theRonda aanwezigheidsmelders P360-101
  • compact passage KNX aanwezigheidsmelders


Projectnaam:

Hanzehogeschool in Groningen

 

Installatiepartners:

croonwolter&dros