Commercieel gebouw: KNX producten van Theben in de hoogste toren van Maleisië

Een internationaal KNX referentieproject wat door trots de moeite waard is om te delen.

Zoals de KNX-standaard in gebouwautomatisering wereldwijd erkent wordt, toont de 635 meter hoge Menara PNB 118-wolkenkrabber in het hart van Kuala Lumpur op indrukwekkende wijze. Als het in 2024 voltooid is, wordt dit het hoogste gebouw in Maleisië. Maar zelfs de intrinsieke waarden overtuigen: KNX-producten zorgen voor comfortabele en betrouwbare gebouwautomatisering.

Het project dat bekend staat als "Merkeda 118" biedt woon-, hotel- en commerciële ruimten met een oppervlakte van ongeveer 400.000 vierkante meter. Indrukwekkend is ook de parkeerplaats, die parkeerplaatsen biedt voor meer dan 8.500 auto's.


Duurzame constructie

Ondanks de duizelingwekkende getallen aan het gebouw wordt de milieuvriendelijke bouw slechts gecertificeerd door drie certificatie-instellingen: LEED, Green Building Index (GBI) en GreenRE.

"We zijn bijzonder trots dat ongeveer 5.800 Theben producten worden geïnstalleerd, waaronder op het gebied van tijd en licht, met schakelactoren voor in de parkeergarage, dimactoren voor het podium en actoren voor rolluiksturing in de horeca", aldus directeur Paul Sebastian Schwenk. In het trappenhuis, toiletten, kantoorruimte en de gangen worden DALI en KNX producten verwerkt, die aangestuurd worden door VARIA bedieningspanelen.

Vanwege de open technologie en de flexibiliteit voor toekomstige uitbreidingen werd KNX, de wereldwijde standaard in de gebouwautomatisering, geselecteerd. Planning en integratie worden uitgevoerd door ervaren KNX-specialisten Seikou Systec Sdn. Bhd. geëxecuteerd.