Bewoners Brouwhuis genieten van domotica à la carte

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker ook bij woning- en gebouwautomatisering. Bij de transformatie van de voormalige Grolsch brouwerij in Enschede tot een luxe appartementencomplex, legde Theben de basis voor een flexibel domotica-systeem met het KNX woonconcept. Woningeigenaren kunnen nu à la carte kiezen voor de functies die ze willen automatiseren. De basis is het schakelen van verlichting, maar de mogelijkheden zijn oneindig.

Het Brouwhuis is een gebouw met een verhaal. De oude bierbrouwerij liep tijdens de vuurwerkramp in 2000 enorme schade op. Na een ingrijpende renovatie werd het een prachtig appartementencomplex en daarmee het toonbeeld van de wederopbouw. De 20 appartementen in het gebouw zijn groot van opzet en stuk voor stuk uniek. Niet alleen qua  ormgeving en indeling, ook wat betreft de techniek. Het hele appartementencomplex is voorbereid op domotica-toepassingen door middel van het Theben ‘Comfort begint nu’-concept. Het is een instapconcept waarbij de kabels en de schakelkast er klaar voor zijn om intelligente functies uit te kunnen voeren. Dankzij de basisinfrastructuur is de installatie op  welk tijdstip dan ook uit te breiden of aan te passen. Daarmee is het een toekomstgericht en uiterst flexibel concept. De keuzevrijheid  voor de eindgebruiker is optimaal.

 

“Er zijn veel uitbreidingsmogelijkheden die het functioneren in de woning vereenvoudigen”

 

Slim, slimmer, slimst

De basisvoorziening maakt het slim schakelen van de verlichting mogelijk, waarbij de ‘alles in één keer uit’-functie een handige optie is. Daarvoor zijn de schakelkasten uitgevoerd met Theben MIX-actoren. Wil men de verlichting ook kunnen dimmen, de jaloezieën centraal bedienen of de verwarming sturen, dan is de installatie eenvoudig uit te breiden met  extra intelligentie van KNX-actoren als DME 2T en JME 4T. Traditionele schakelaars zijn hier ‘slim gemaakt’ door de tasterinterfaces TA2 of TA4 toe te passen. Wil men de woning ook buitenshuis kunnen ‘besturen’, dan ligt uitbreiding met de Theben visualisatie theServa S110 theServa voor de hand. Zo kan de bewoner via een smartphone of tablet de verwarming thuis alvast wat hoger zetten of de beelden van de beveiligingscamera’s bekijken. 

Comfort, gemak en meerwaarde 

In het Brouwhuis kon iedereen voor een eigen maatwerk-installatie kiezen, zodat de installatie in elke woning exact voldoet aan de wensen van de bewoners ten aanzien van comfort en gemak. De woningeigenaren zijn heel enthousiast over het concept. “Vanwege het gemak en het comfort dat het systeem biedt, maar ook  omdat het de woning een zekere meerwaarde geeft. Verder zijn er bij het ouder worden diverse uitbreidingsmogelijkheden die het functioneren in de woning vereenvoudigen,” zegt één van hen. In eerste instantie koos de bewoner in kwestie voor bewegingsmelders in de ruimfotografie  tes waar ze niet regelmatig komen, zodat de verlichting daar alleen aan  aat als het echt nodig is, en automatisch weer uitschakelt. De verlichting in de hal gaat automatisch aan bij het betreden van de woning. Om overal in de woning van hun favoriete muziek te kunnen genieten, is er een multiroom audio systeem toegepast. Ze kunnen al deze  functies bedienen door middel van een iPad of iPhone. “Vooral het op afstand kunnenbedienen van de functies in huis, is voor ons heel interessant. We zijn vaak weekendjes weg en kunnen dan toch op afstand de boel controleren en bijsturen.”

 

Toegepaste Theben producten:

 

Projectnaam:

Brouwhuis

 

Installatiepartner:

Installatiebedrijf Unica