KNX-bewegingsmelders & aanwezigheidsmelders:
fraai ontwerp en bekroond

Met KNX-aanwezigheids- en bewegingsmelders de lichtregeling optimaliseren en het energieverbruik verlagen

Met de KNX-aanwezigheidsmelders van Theben beschikt u over alle mogelijkheden om uw verlichting energie-efficiënt en intelligent te regelen. Naast de klassieke toepassing van de lichtregeling in kantoorruimtes, gangen en openbare gebouwen kunt u ook uw verwarming en airconditioning aanwezigheidsafhankelijk regelen. Zo bespaart u energiekosten en vermindert u CO2-emissies aanzienlijk.

Onze KNX-aanwezigheidsmelders werken volgens hetzelfde principe als bewegingsmelders: ze detecteren warmtestraling in hun omgeving resp. in hun detectiebereik. Wordt warmtestraling in het detectiebereik vastgesteld, bijvoorbeeld door een naderende persoon, dan zet de aanwezigheidsmelder deze straling om in een meetbaar, elektrisch signaal en het licht wordt ingeschakeld.

Het verschil tussen bewegings- en aanwezigheidsmelders is de gevoeligheid van de sensoren. Aanwezigheidsmelders hebben duidelijk gevoeligere sensoren dan bewegingsmelders en detecteren zelfs de kleinste bewegingen. De gevoelige sensoren delen het detectiebereik gelijkmatig in max. 1000 zones in. Net zoals een schaakbord wordt zo het complete detectiebereik in zones onderverdeeld. Zelfs minimale wijzigingen van het warmtebeeld, zoals het indrukken van een toets op een toetsenbord in een kantoortuin, worden gedetecteerd.

Alles over de technologie van onze aanwezigheidsmelders en belangrijke informatie over lichtmeting en ontwerp resp. montage van onze aanwezigheids- en bewegingsmelders vindt u hier.

Optische aanwezigheidsmelder thePixa met pixelgebaseerde detectietechnologie!

De optische aanwezigheidsmelder thePixa KNX ziet hoeveel mensen in een ruimte aanwezig zijn en waar ze zich precies bevinden. Op basis van deze informatie worden in KNX-systemen vooraf gedefinieerde acties uitgevoerd. Maar niet alleen de gebouwautomatisering profiteert hiervan. Juist voor gebouwexploitanten ontstaat een volledig nieuwe meerwaarde. Zo is voor de flexibele organisatie van desk-sharing-modellen of de optimalisatie van ruimtebezetting en gebouwreiniging thePixa als 24 V of 230 V bedrijfsspanning verkrijgbaar.

Alle informatie over thePixa KNX vindt u hier.

2269200 05 NN PI 1290x726

thePixa P360 KNX UP WH

 • Kleur wit

 • Bedrijfsspanning: 230 – 240 V AC (50 Hz)

Naar het product
2269202 05 NN PI 1290x726

thePixa P360 KNX UP BK

 • Kleur zwart
 • Bedrijfsspanning: 230 – 240 V AC (50 Hz)
Naar het product
2269210 05 NN PI 1290x726

thePixa P360 24 V KNX UP WH

 • Kleur wit
 • Bedrijfsspanning: 20 - 35 V DC​
Naar het product
2269212 05 NN PI 1290x726

thePixa P360 24 V KNX UP BK

 • Kleur zwart
 • Bedrijfsspanning: 20 - 35 V DC​
Naar het product

KNX-aanwezigheidsmelders, ideaal voor ...

theRonda S KNX FLAT

Vergaderruimte

theRonda S KNX FLAT

 • Rond detectiebereik tot Ø 9 m

 • Montagehoogte 2-4 m

Naar het product
theRonda S KNX AP

Vochtige ruimtes

theRonda S KNX AP

 • Rond detectiebereik tot Ø 9 m

 • Montagehoogte 2-4 m

Naar het product
theRonda P KNX Produkte2

Entreehallen en magazijnen

theRonda P KNX

 • Rond detectiebereik tot Ø 24 m

 • Montagehoogte 2-15 m

Naar het product
Produkte Planospot transparent 520x294

Kantoor

PlanoSpot KNX

 • Vierkant detectiebereik tot 8 x 8 m

 • Montagehoogte 2-3,5 m

Naar het product
theRonda P KNX Produkte3

Gangen

thePassa KNX

 • Rechthoekig detectiebereik tot 5 x 30 m

 • Montagehoogte 2-15 m

Naar het product
PresenceLight KNX

Trappenhuis

PresenceLight 360B-KNX

 • Vierkant detectiebereik tot 8 x 8 m

 • Montagehoogte 2-3,5 m

Naar het product

 

PresenceLight 180B-KNX

 • Halfrond detectiebereik (180°) tot Ø 16 m

 • Montagehoogte 1,6-2,2 m

Naar het product
Produkte theMura transparent 520x295

Trappenhuis, gangen, kelders...

theMura P180 KNX UP

 • Inbouw-wand (opbouw met accessoire-schakelaarprogramma)

 • Detectiebereik van 14 x 17 m

 • Geïntegreerde sensoren (temperatuur, akoestiek)

 • Geïntegreerd oriëntatielicht

Naar het product
thePrema P KNX2

Afzonderlijk kantoor

thePrema S KNX

 • Vierkant detectiebereik tot 8 x 8 m

 • Montagehoogte 2-3,5 m

Naar het product
thePrema P KNX3

Kantoortuin

thePrema P KNX

 • Vierkant detectiebereik tot 20 x 20 m

 • Montagehoogte 2-10 m

Naar het product

KNX-bewegingsmelders, ideaal voor...

Produkte theMura transparent 520x296

Binnen

theMura S180 KNX UP 

 • Inbouw-wand (opbouw met accessoire-schakelaarprogramma)

 • Detectiebereik van 14 x 17 m

 • Geïntegreerde toets

Naar het product
Produkte theLuxa P300 transparent 520x295

Buitengevel

theLuxa P KNX

 • Rond detectiebereik (300°) tot 32 m

 • Montagehoogte 2-4 m

Naar het product

Eenvoudig en efficiënt

De voordelen van KNX-aanwezigheidsmelders

Theben KNX-aanwezigheidsmelders detecteren met hun fijne sensoren zelfs de kleinste bewegingen en temperatuurverschillen. Daarmee kunnen licht en klimaat precies aan de behoeften van de bewoners en gebruikers worden aangepast. De diverse aanwezigheidsmelders zijn modelafhankelijk met behulp van accessoires in diverse kleuren zwart, wit, grijs, zilver of indien gewenst in een speciale kleur verkrijgbaar.

Vierkant detectiebereik

Her vierkante detectiebereik is optimaal voor de meeste ruimtes waarin KNX-aanwezigheidsmelders worden gebruikt. Zo kunnen de afzonderlijke melders perfect worden geplaatst. Naadloos en zonder onnodige overlappingen. Zonder blinde vlekken. Dat vereenvoudigt het ontwerp, vermindert de installatietijd, bespaart energie en verlaagt de kosten – want dankzij het vierkante detectiebereik zijn meestal minder melders noodzakelijk.

Hoge montagehoogte

Aanwezigheidsmelders in toegangshallen of magazijnen moeten op grote hoogte betrouwbaar elke beweging detecteren. De innovatieve detectietechnologie zorgt dat de aanwezigheidsmelder tot een montagehoogte van 15 m niets ontgaat.

Comfortabele afstandsbediening

Met een afstandsbediening kunnen bepaalde instellingen, inclusief activering van de programmeermodus, comfortabel vanaf de grond worden geselecteerd en gewijzigd. Dat is sneller, verkort de installatietijd en verlaagt de kosten. En is ook nog veiliger.

Eenvoudige instelling van de energiebesparing

'eco' betekent optimaal schakelgedrag en 'eco plus' betekent maximale energiebesparing. Wat voor u het beste is, bepaalt u zelf met behulp van parameters. Net zoals u dat wilt. Zoals u dat nodig hebt. Gemakkelijker kan men geen energie besparen.

Instelbare gevoeligheid

Hoe gevoelig KNX-aanwezigheidsmelders op bewegingen in de ruimte reageren, bepaalt u helemaal zelf. De PIR-sensoren kunnen comfortabel met de afstandsbediening worden ingesteld – afgestemd op de individuele behoeften van de gebruikers.

Ruimtebewaking

Een KNX-aanwezigheidsmelder ontgaat niets. Dat is vooral een voordeel als de aanwezigheidsmelder in de gebouwsysteemtechniek van grote kantoor- of administratieve gebouwen wordt geïntegreerd. De ruimtebewaking garandeert dat het Facility Management altijd weet in welke ruimtes nog wordt gewerkt.

Constante lichtregeling

De KNX-varianten van de aanwezigheidsmelders beschikken over een constante lichtmeting die kunstmatig en daglicht continu met elkaar vergelijkt. Zo wordt uit beide lichtsoorten de gewenste lichtsterkte berekend. Hoe wisselvallig het weer ook kan zijn: de lichtomstandigheden in de ruimte blijven aangenaam constant.

Correctie van de lichtsterktemeting

De gemeten lichtsterkte wordt beïnvloed door de montageplaats, de lichtinval, de zonnestand, de weersomstandigheden en de reflectie-eigenschappen van de ruimte en het meubilair. Voor de automatische correctie wordt de afstandsbediening met geïntegreerde luxmeter gebruikt. Ook kan handmatig een luxwaarde worden ingevoerd of de ruimtecorrectiefactor kan worden gewijzigd. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat de ingestelde gewenste waarde in lux ook op elke werkplek precies aanwezig is.

Zelflerende nalooptijd

Afhankelijk van het gedrag van de mensen in de ruimte, verandert de nalooptijd automatisch. Bewegen de mensen zich niet of nauwelijks, dan wordt deze tot 20 minuten verlengd. Dat verhoogt het comfort en biedt mensen de mogelijkheid om zo effectief mogelijk te werken: enthousiast en bewogen of stil en geconcentreerd.

Verlichte korte aanwezigheid

Slechts twee minuten brandt het licht bij korte aanwezigheid, want aanwezigheidsmelders ‘herkennen’ of en hoe lang iemand in de ruimte is. Wie de ruimte slechts kort betreedt, activeert daardoor niet automatisch de ingestelde comfortabele nalooptijd en hoeft desondanks niet in het donker te staan.

Innovatieve lichtmetingen

De geïntegreerde gekalibreerde lichtmeting meet betrouwbaar en continu het percentage kunstmatig en daglicht. Daarbij meet de aanwezigheidsmelder d.m.v. drie gerichte lichtmetingen de lichtsterkte en kan dus optimaal op de verschillende omstandigheden in de ruimte reageren. Dit garandeert ook bij moeilijke lichtomstandigheden optimale verlichting.

Slimme inleerfunctie

Lichtomstandigheden veranderen snel – goed dat men die dan heel eenvoudig kan opslaan, precies wanneer ze zo zijn zoals dat zou moeten. Met de slimme inleerfunctie kan de actuele luxwaarde permanent worden opgeslagen. Zonder vakkennis. Door de eindgebruiker. Eenvoudiger gaat het niet.

Individuele lichtscènes

Zo licht als de dag of zacht gedimd – u kunt zelf kiezen: tussen twee lichtscènes, die u helemaal zelf kunt definiëren. Bijvoorbeeld voor conferentieruimtes, waarin het licht tijdens presentaties moet worden gedimd. Gewoon voor de lichtomstandigheden die normaal gesproken noodzakelijk zijn. Instellen, opslaan en wijzigen vinden snel en eenvoudig met de afstandsbediening plaats.

Intelligente parallelschakeling

KNX-aanwezigheidsmelders bieden meer mogelijkheden dan alleen vergroting van het detectiebereik via Master-Slave-schakelingen. Met Master-Master-parallelschakelingen kunnen de lichtomstandigheden in het detectiebereik van afzonderlijke apparaten onafhankelijk van elkaar en dus individueel worden ingesteld. Dat is vooral dan een voordeel als bijvoorbeeld in kantoortuinen diverse lichtomstandigheden tussen de raamkant en dieper in de ruimte op elkaar moeten worden afgestemd.

Geschikt voor vochtige ruimtes

Aanwezigheids- en bewegingsmelders met de beschermingsgraad IP 54 kunnen ook worden gebruikt in vochtige ruimtes zoals douches, omkleedruimtes of toiletten.

TITLE_NL_NL does not exist

Alle functies in een oogopslag

KNX-aanwezigheids- en bewegingsmelders 

PlanoSpot KNX: KNX-aanwezigheidsmelders voor binnen

Ruimtelijke situaties in kantoren veranderen tegenwoordig sneller dan ooit. Met de PlanoSpot ontwikkelde Theben de eerste aanwezigheidsmelder op de markt, waarvan het detectiebereik mechanisch kan worden versteld.

Mocht de aanwezigheidsmelder eens te veel detecteren, dan kan het detectiebereik comfortabel met de afstandsbediening of via ETS-parameters worden verkleind. Daardoor is de PlanoSpot de optimale aanwezigheidsmelder voor ruimtes waarin een flexibele ruimte-indeling belangrijk is. Maar de PlanoSpot kan nog meer: dankzij de drie gerichte lichtmetingen zorgt hij voor aangenaam constante lichtomstandigheden. Bij elk weer en in elk seizoen. En dat ook als er geen personen worden gedetecteerd. Een functie die met name in musea, restaurants, hotels of kantoortuinen voor comfortabele lichtomstandigheden zorgt.

Bijna alles is mogelijk

Of het nu KNX of DALI is* – Theben biedt voor beide bussystemen een passende versie van de krachtige aanwezigheidsmelder.

* Let op de informatie op www.theben.de/planospot-dali

TITLE_NL_NL does not exist

Verschuifbaar detectiebereik

De spiegellens van het vierkante detectiebereik kan mechanisch tot 12° naar links en rechts worden gekanteld. Zo kan het detectiebereik ± 1 m worden verschoven, om gewijzigde ruimte-indelingen beter te kunnen detecteren.

Overzicht van de voordelen van de PlanoSpot KNX

KNX PlanoSpot Einzelbild

Quadratischer Erfassungsbereich

Vierkant detectiebereik

Her vierkante detectiebereik is optimaal voor de meeste ruimtes waarin aanwezigheidsmelders worden gebruikt. Zo kunnen de afzonderlijke melders perfect worden geplaatst. Naadloos en zonder onnodige overlappingen. Zonder blinde vlekken. Dat vereenvoudigt het ontwerp, vermindert de installatietijd, bespaart energie en verlaagt de kosten – want dankzij het vierkante detectiebereik zijn meestal minder melders noodzakelijk.

Selbsterlernende Nachlaufzeit

Zelflerende nalooptijd

Afhankelijk van het gedrag van de mensen in de ruimte, verandert de nalooptijd automatisch. Bewegen de mensen zich niet of nauwelijks, dan wordt deze tot 20 minuten verlengd. Dat bespaart energie, verhoogt het comfort en biedt mensen de mogelijkheid om zo effectief mogelijk te werken: enthousiast en bewogen of stil en geconcentreerd.

Drei gerichtete Lichtmessungen

Drie gerichte lichtmetingen

PlanoSpot meet met behulp van drie gerichte lichtmetingen het kunstmatige licht en het daglicht. De middelste lichtmeting registreert de helderheid direct onder de detector, terwijl de beide andere lichtmetingen de helderheid eerder in de buurt van ramen of in het interieur registreren. Het resultaat: optimale lichtomstandigheden in de hele ruimte.

Helligkeitsmessung klein

Kalibratie lichtsterktemeting

Invallend daglicht, reflecterende oppervlakken of sterke kleurcontrasten in het interieurontwerp beïnvloeden de luxwaarde. Goed te weten dat er een ruimtecorrectiefactor is. Daarmee wordt de gemeten lichtsterkte van het betreffende lichtkanaal automatisch aan de omstandigheden in de ruimte aangepast.

Sicherheit Orientierungslicht

Veilig dankzij oriëntatieverlichting

In gebouwen waar men de weg niet weet, bijv. hotel- of ziekenhuisgangen, zorgt een gedimde oriëntatieverlichting voor veiligheid. Wordt beweging gedetecteerd, dan wordt de verlichting tot de ingestelde waarde omhoog gedimd. Na een vooraf bepaalde nalooptijd wordt de verlichting weer soft omlaag gedimd tot het niveau van de oriëntatieverlichting.

KNX-bewegingsmelder voor buiten

Comfort en veiligheid – daarvoor moet een KNX-bewegingsmelder zorgen. En als geen ander voldoet theLuxa P300 KNX aan deze eisen. Geïntegreerd in een KNX-systeem detecteert hij zeer precies wanneer hij wie de weg moet wijzen.

Juist op grote terreinen gaat het om de detectie van en automatische reactie op de te verwachten bewegingsstromen. Bijvoorbeeld van medewerkers die 's morgens vroeg het bedrijfsterrein betreden en dit vaak pas 's avonds laat verlaten. Of van medewerkers en bezoekers van hotels, ziekenhuizen, administratieve gebouwen. In al deze gevallen gaat het om essentiële controles, maar ook om vooruitblikkende verlichting van entreehallen, toegangswegen en verbindingsgangen.

In grote omtrek alles detecterend : theLuxa P300 KNX

De KNX-bewegingsmelder theLuxa P300 KNX met beschermingsgraad IP 55 is in het wit en zwart verkrijgbaar en kan dankzij de draaibare sensorkop naar wens aan de wand of het plafond worden gemonteerd. Met een 300° detectiebereik en een max. bereik van 16 m alsmede onderkruipbeveiliging ontgaat theLuxa P300 KNX niets. Via de ETS kan de bewegingsmelder eenvoudig in KNX-systemen worden geïntegreerd en ingesteld. De lichtsterktedrempels, inschakelduur en gevoeligheid kunnen met de KNX-visualisatie gemakkelijk worden geconfigureerd.

TITLE_NL_NL does not exist

Flexibeler: plafondmontage & wandmontage

Dankzij zijn beweegbare sensorkop is theLuxa P300 KNX niet alleen voor wandmontage, maar ook voor plafondmontage geschikt. De bewegingsmelder en de meegeleverde accessoires (hoekstuk, afstandsraam) zijn in wit en zwart verkrijgbaar.

Omvangrijke bewegingskanalen

De vier bewegingsmelderkanalen kunnen voor diverse lichttoepassingen zoals schakelen of dimmen tijdsafhankelijk worden gekoppeld, bijv. als oriëntatieverlichting. Functies zoals korte aanwezigheid, Master/Slave, volautomatisch/halfautomatisch en twee omschakelbare nalooptijden kunnen via de ETS worden geconfigureerd.

Flexibele universele kanalen

De vier universele kanalen van de KNX-bewegingsmelder reageren bewegingsonafhankelijk op temperatuur en/of lichtsterkte en kunnen daardoor bijv. ook als schemerschakelaar worden gebruikt.

Onafhankelijke logische kanalen

De AND, OR en XOR koppelingen van de vier onafhankelijke logische kanalen reageren op actuele busgebeurtenissen. Als uitgangsobject kunnen bijv. schakelopdrachten of percentages worden gezonden.

Allerlei scènefuncties

theLuxa P300 KNX-bewegingsmelders zijn een verrijking voor elke scène. Het bewegingskanaal kan op vele verschillende manieren in scènes worden geïntegreerd: ‘Blokkeren’, ‘Continu AAN’, ‘Lichtsterktedrempel’ en ‘Nalooptijd omschakelen’.

Nauwkeurige tijdschakelfunctie

Functies zoals ‘Blokkeren’, ‘Continu AAN’, ‘Lichtsterktedrempel’ en ‘Nalooptijd omschakelen' kunnen met de geïntegreerde tijdschakelfunctie met eenvoudig weekprogramma tijdsafhankelijk worden opgeroepen.

Geïntegreerde temperatuurmeting

theLuxa P300 KNX beschikt over een geïntegreerde temperatuursensor, waarmee temperatuurafhankelijke koppelingen kunnen worden gerealiseerd.

Comfortabele afstandsbediening

theLuxa P300 KNX is op afstand bedienbaar. Twee scènes en vele instellingen kunnen comfortabel vanaf de vloer worden geselecteerd. Dat is sneller, verkort de installatietijd en verlaagt de kosten. En is ook nog veiliger.

Slimme inleerfunctie

Lichtomstandigheden veranderen snel – goed dat men die dan heel eenvoudig kan opslaan, precies wanneer ze zo zijn zoals dat zou moeten. Met de slimme inleerfunctie kan de actuele luxwaarde permanent worden opgeslagen.

Gevoelige lichtsterktesensor

De bewegingsmelder beschikt over een geïntegreerde lichtsterktesensor, die als schemerschakelaar kan worden gebruikt.