Theben AG scherpt merkprofiel aan: energie- en klimaatcrisis bestrijden met Human Centered Building Automation

(Frankfurt a.M./ Haigerloch, 03 juli 2023) Sinds de oprichting houdt Theben AG zich bezig met de ontwikkeling van producten die het efficiënte gebruik van energie ondersteunen. Wat begon met de uitvinding van de trappenhuis-timer door de oprichter van het bedrijf, Paul Schwenk, in 1921, heeft zich ontwikkeld tot een breed assortiment producten voor het bewuste gebruik van de hulpbron 'energie'. Een onderwerp dat een nieuwe, bijna existentiële urgentie heeft gekregen door de dramatische ontwikkeling van gas- en elektriciteitsprijzen.

Paul Schwenk, achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf en CEO van Theben AG, is van mening dat de bouwsector als eerste verantwoordelijk is voor energiebesparing: "De bouw- en vastgoedsector is een van de grootste CO2-uitstoters ter wereld en moet eindelijk effectieve maatregelen nemen om de hoge energiebehoefte en CO2-uitstoot te verminderen", aldus Schwenk. Het antwoord van Theben op deze uitdaging is: Human Centered Building Automation.

 

De mens als stelschroef

Op Light & Building in Frankfurt presenteert het familiebedrijf deze strategische benadering voor het eerst aan een breder vakpubliek en legt het uit wat erachter zit. "Wij mensen hebben de klimaatverandering veroorzaakt en wij zijn de enigen die deze kunnen stoppen. Human Centered Building Automation richt zich daarom op mensen en niet op gebouwen. Het doel is om alleen zoveel energie-intensieve gebouwtechnologie te installeren als nodig is. De sleutel is efficiënte meet- en sensortechnologie voor gebouwen die bepaalt hoeveel energie er daadwerkelijk nodig is en moet worden geleverd aan de gebruikers van een gebouw," legt Schwenk uit.

 

De energie- en klimaatcrisis aanpakken

Met Human Centered Building Automation heeft Theben AG een snel en tegelijkertijd duurzaam instrument in handen om de energie- en klimaatcrisis te bestrijden. Paul Schwenk: "Op de korte termijn kan het worden gebruikt om het energieverbruik in de bouwsector slim te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van het comfort voor de gebruiker. Op de middellange termijn helpt het om energie-intensieve gebouwtechnologie verder terug te dringen en op de lange termijn, met behulp van passende architectonische concepten, helemaal zonder te kunnen."
Pilootprojecten zoals het innovatieve gebouwconcept 22/26 van het Oostenrijkse architectenbureau Baumschlager Eberle laten zien dat dit technisch al haalbaar is en dat Human Centered Building Automation in combinatie met Human Centered Architecture in staat is om de CO2-voetafdruk in de gebouwsector aanzienlijk en duurzaam te verminderen.

 

TGA planners in beeld

Met haar nieuwe strategische oriëntatie wil Theben AG zich in de toekomst in toenemende mate richten op planners van gebouwentechniek. "Energiebesparing en het terugdringen van energie-intensieve gebouwentechniek behoren momenteel tot de grootste uitdagingen in de bouwsector. Met Human Centered Building Automation bieden wij planners van gebouwen een effectief hulpmiddel om snel en effectief energiebesparingsmogelijkheden te activeren en het gebouwenbestand duurzaam, energiek en klaar voor de toekomst te maken", legt Thomas Sell, CSO van Theben AG, uit.

 

Focusproducten bij Light & Building 2022

De nieuwe merkpositionering omvat in principe het hele Theben assortiment. Op de beursstand in Frankfurt worden echter drie producten uitgelicht die niet alleen nieuw, maar ook bijzonder "mensgericht" zijn en zo het idee van het nieuwe merkprofiel optimaal overbrengen. Met dePixa aanwezigheidsmelders, de Dali lichtregeling en het LUXORliving smart home systeem zijn slimme comfortfuncties en energiebesparingsmogelijkheden niet met elkaar in tegenspraak, maar vullen ze elkaar aan. Hetzelfde geldt voor de oplossingen van Theben rond de slimme meter gateway "Conexa 3.0", die de omgeving van de energiemarkt trendsettende oplossingen bieden op het gebied van energiebeheer en energie-infrastructuur.


(3.901 Zeichen)

Download persbericht en afbeeldingen: