KNX achteraf inbouwen biedt veiligheid

(November 2023) Oudere bestaande woningen zijn vaak niet meer up-to-date als het gaat om de elektrische installaties. Met een KNX-radiosysteem kunnen ze zonder veel moeite toekomstbestendig worden gemaakt.

Veel huiseigenaren zijn bang om achteraf een Smart Home systeem in hun eigen huis te installeren. De kosten en de omvang van de structurele maatregelen lijken te hoog. Met een op KNX gebaseerd draadloos Smart Home systeem zijn deze zorgen echter ongegrond. Installaties met KNX-actoren werken niet alleen uitstekend in nieuwbouw. Een op KNX gebaseerd Smart Home systeem kan ook gemakkelijk achteraf worden geïnstalleerd in bestaande gebouwen. Een groot deel van de bebouwde omgeving is immers niet voorzien van uitgebreide bekabeling voor Smart Home systemen of BUS-installaties. Met een KNX radiosysteem kunnen deze gebouwen zonder al te veel moeite toekomstbestendig en comfortabel worden gemaakt.

 

Zelfstandig wonen op latere leeftijd

Naast een groter wooncomfort en een waardestijging van de woning is er nog een ander voordeel. Wat vandaag ‘nice to have’ is, kan in latere jaren de basis zijn om zelfs op latere leeftijd zelfstandig te blijven wonen. Met een technisch totaalpakket van het LUXORliving Smart Home systeem kunnen bijvoorbeeld verlichting, deuren, ramen en rolluiken via een app worden bediend. Hierdoor hebben ook mensen met beperkte mobiliteit toegang tot alle functies. De bediening van de app is eenvoudig te leren. Weersafhankelijke regeling van de verlichting, ramen en rolluiken maakt ook veel vervelende handmatige handelingen overbodig

 

Optimale oplossing: draadloze actuatoren

KNX draadloze (RF) actoren bieden de optimale oplossing voor het achteraf inbouwen van een Smart Home systeem. Bij KNX-RF-actoren is er vanwege de radiocommunicatie geen buskabel op de installatieplaats nodig. Zo kunnen flexibel uitbreidbare Smart Home systemen achteraf met toekomstbestendige KNX technologie in bestaande gebouwen worden geïnstalleerd zonder grote verbouwingen. De mediakoppelaar verbindt bedrade en draadloze (RF) componenten. De huidige firmware van de mediacoupler ondersteunt de segmentatie van lijnen in ETS 6 en maakt het dus mogelijk om bestaande systemen eenvoudig achteraf uit te rusten met RF-componenten. De RF-inbouwactoren van Theben kunnen onzichtbaar in inbouwdozen worden geïnstalleerd en kunnen met elk bekend schakelsysteem worden gecombineerd. Met KNX Secure bieden alle Theben KNX draadloze inbouwactoren ook gecodeerde, fraudebestendige communicatie.

 

Flexibel dankzij compatibiliteit

De draadloze KNX-technologie heeft nog een voordeel ten opzichte van gesloten systemen van verschillende fabrikanten: de eigen Smart Home draadloze oplossingen kunnen doorgaans niet worden gecombineerd met systemen van andere fabrikanten. Als de fabrikant op een dag niet meer bestaat, zit de klant met een verouderd, niet uitbreidbaar Smart Home systeem. Bij een op KNX gebaseerd radiosysteem is dit geval uitgesloten, omdat de componenten ongeacht de fabrikant met elkaar compatibel zijn.


(3.045 Zeichen)

Download persbericht en afbeeldingen: