Radiografische KNX-inbouwactoren met KNX Secure

De KNX-standaard is de perfecte technologie om krachtige en toekomstzekere Smart Home-oplossingen in de nieuwbouw te installeren. Met een KNX-actor kunnen aandrijvingen zoals jaloezieën en verbruikers zoals verwarming of verlichting met toetsen, touchscreen-displays of per app worden bestuurd. 

Welke voordelen bieden KNX RF-actoren in een Smart Home installatie?

Installaties met KNX-actoren werken uitstekend in de nieuwbouw. Maar wat gebeurt er als u naderhand een op KNX gebaseerd Smart Home System wilt installeren? De bekabeling achteraf plaatsen is vaak te duur of niet mogelijk. Bijvoorbeeld: bij moeilijk toegankelijke betonwanden, in wintertuinen of in gebouwen die op de monumentenlijst staan.

De optimale oplossing voor de montage achteraf van een Smart Home System zijn radiografische (RF) KNX-actoren. Bij KNX-RF-actoren is dankzij de radiografische communicatie geen busleiding op de installatieplaats noodzakelijk. Zo kunnen flexibel uitbreidbare Smart Home-systemen achteraf in bestaande gebouwen met toekomstzekere KNX-technologie worden gemonteerd.

Theben radiografische inbouwactoren kunnen bijna onzichtbaar in inbouwdozen worden geïnstalleerd. Ze kunnen met elk bekend schakelaarsysteem worden gecombineerd. Elke Theben radiografische KNX-inbouwactor met KNX Secure biedt bovendien een versleutelde, tegen manipulatie beveiligde communicatie. Want KNX Secure is de standaard.

TITLE_NL_NL does not exist

Wat betekent KNX Secure?

KNX Secure is een overkoepelende term voor de beide standaarden KNX IP Secure en KNX Data Secure. KNX IP Secure verhoogt de veiligheid op IP-lijnen (bijv. Backbone). KNX Data Secure verhoogt de veiligheid op alle media (IP, TP, RF). In veel gevallen wordt KNX Secure als synoniem voor KNX Data Secure gebruikt. Het heeft dezelfde betekenis: de versleutelde, tegen manipulatie beveiligde communicatie van meerdere RF-apparaten (RF = Radio Frequency).

Momenteel communiceren radiografische KNX-apparaten van de meeste fabrikanten onversleuteld met elkaar. Daarbij kunnen gegevens worden afgeluisterd en gemanipuleerd. Radiografische KNX-inbouwactoren van Theben maken consequent gebruik van KNX Secure. Kies voor veiligheid. Kies KNX-technologie apparaten met KNX Secure.

Welke radiografische inbouwactoren met KNX Secure biedt Theben aan?

Theben RF-inbouwactoren met KNX Data Secure zijn verkrijgbaar voor elke toepassing in Smart Home-systemen met KNX-technologie.

 • Theben KNX RF inbouw jaloezieactor voor de aansturing van jaloezieën, rolluiken, zonwerings- en blinderingssystemen, dakluiken en ventilatiekleppen
 • Theben KNX RF inbouw schakelactor met instelbare eigenschappen: verbreekcontact, maakcontact, schakelen, vertraging, impulsfunctie
 • Theben KNX RF inbouw dimactor voor de regeling van dimbare spaarlampen, LED's, gloei- en halogeenlampen alsmede dimbare trafo's
 • Theben KNX RF inbouw verwarmingsactor voor het aansturen van max. 4 thermomotoren
 • Theben KNX RF inbouw toetsinterface met 4 ingangen voor potentiaalvrije toetsen en 1 ingang voor een temperatuursensor
 • Theben TP-RF KNX-mediakoppelaar voor de verbinding van radiografische KNX-apparaten van een radiografische lijn met de KNX-bus Twisted Pair.

Elke Theben radiografische KNX-inbouwactor heeft daarnaast 2 ingangen voor de aansluiting van potentiaalvrije contacten en een temperatuursensor plus potentiaalvrij contact. Met een mediakoppelaar kunnen bedrade KNX-componenten en radiografische KNX-inbouwactoren worden gekoppeld.

Welke voordelen heeft de inbouwmontage van de radiografische actoren van Theben?

Een KNX RF inbouwactor kan direct in bestaande inbouwdozen worden geïnstalleerd. Dat bespaart veel ruimte en zorgt ervoor dat de radiografische actoren bijna onzichtbaar zijn.

Wat is belangrijk bij de keuze van KNX-RF inbouwactoren met KNX Secure?

Diverse fabrikanten bieden een uitgebreid assortiment aan KNX-RF inbouwactoren aan. Apparaten met KNX Secure zijn momenteel alleen bij Theben verkrijgbaar. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste voordelen van Theben radiografische KNX-inbouwactoren.

 • Maximale gegevensbeveiliging door KNX Data Secure
  De communicatie van de Theben radiografische KNX-inbouwactoren is tegen afluisteren en manipulatie beveiligd. Individuele looptijdsleutels voorkomen de analyse van geregistreerde telegrammen. De communicatie kan alleen met het bijbehorende ETS-project worden gelezen.
 • Compacte bouwvorm
  Dankzij de compacte bouwvorm kunnen Theben KNX RF inbouwactoren eenvoudig in standaard-inbouwdozen worden gemonteerd. Theben inbouwactoren kunnen afzonderlijk in inbouw- of centraaldozen worden gemonteerd.  Ook in combinatie naast een schakelaar of impulsdrukker, achter een blindplaat..
 • Eenvoudige ETS toepassing
  De toepassing van de Theben KNX-RF inbouwactoren komt overeen met die van traditionele REG-apparaten. Zo kunnen eenvoudig en snel projecten in de ETS worden aangemaakt.
 • Geïntegreerde binaire ingangen
  Theben radiografische KNX-inbouwactoren met geïntegreerde binaire ingang maken de eenvoudige integratie van externe contacten mogelijk.Zoals toetsen, schakelaars, raamcontacten en temperatuursensoren. Dankzij de interne verbinding van de binaire ingangen af fabriek kan de werking zonder programmering worden gecontroleerd.
 • Geoptimaliseerd voor dimbare LED's (RF-inbouwdimactoren)

  Naast gloei- en halogeenlampen kunnen dimbare LED’s knippervrij en traploos worden gedimd. Naast automatische lastherkenning kunnen andere lasttypes vooraf worden ingesteld. En door diverse vooraf ingestelde en vrij te kiezen dimcurves is de optimale aanpassing aan bijna elke lamp mogelijk. Met de reservecurve 29 kan een door de gebruiker gedefinieerde dimcurve worden ingesteld. 

 • Hoog dimvermogen (RF-inbouwdimactoren)
  Door het hoge dimvermogen van 250 W van de RF-inbouwdimactoren kunnen ze met decentrale actoren worden gebruikt. Zo ontstaat het optimale samenspel met LED verlichting
 • Ingebruiknamemodus voor effectief inleren van de looptijden (jaloezieactoren J1 RF / JU 1 RF)
  Looptijden van gelijke zonweringen hoeven niet per kanaal in de ETS te worden ingesteld. Stel deze in voor één zonwering en kopieer deze naar andere zonweringen. Zo kunnen looptijdparameters snel en foutloos worden ingesteld.
 • Comfortabele ventilatie (jaloezieactor J1 RF / JU 1 RF)
  Afhankelijk van de raamstatus (gekanteld/geopend) stuurt de KNX RF inbouwjaloezieactor de zonwering automatisch naar een vooraf ingestelde positie. Zo gaat een gesloten rolluik naar een ingestelde positie wanneer een raamcontact wordt geactiveerd. Met twee raamcontacten kunnen verschillende standen bij gekanteld/geopend worden aangestuurd.
 • 8 presets instelbaar (jaloezieactor J1 RF / JU 1 RF)
  Individuele positionering, bijvoorbeeld bij veiligheid, blokkering en zonwering. De waarden worden eenmalig ingesteld en kunnen meerdere keren in de toepassing worden geselecteerd.
 • Zonweringsfunctie (jaloezieactor J1 RF / JU 1 RF)
  Aansturing van de jaloezie via de Theben jaloezieactor J1 RF en JU 1 RF afhankelijk van automatische zonwering (lichtsterkte buiten, zonnestand), binnenklimaat en aanwezigheid.
 • Langere levensduur door nuldoorgangsschakeling
  Dankzij de geïntegreerde nuldoorgangsschakeling zijn met een Theben radiografische KNX inbouwschakelactor hoge schakellasten mogelijk. Dit verlengt de levensduur van het schakelcontact en van de geschakelde verbruiker.
 • Geoptimaliseerde brandbeveiliging
  Zowel met schakelactor, dimactor, jaloezieactor als met verwarmingsactor. Theben inbouwactoren verbeteren de brandveiligheid doordecentrale installatie. De apparaten detecteren ontoelaatbaar hoge eigen verwarming en melden dit via de KNX-bus. Is de temperatuur te hoog, dan verwerken de KNX-apparaten geen bustelegrammen en verlagen zo het brandrisico.
 • Geruisloze aansturing van thermomotoren
  De verwarmingsactor HU 1 RF KNX van Theben maakt de geruisloze aansturing van thermomotoren in de ruimte mogelijk. De verwarmingsactor regelt vloerverwarmingen, radiatoren en verwarmingselementen. Bovendien kan hij comfortabel als regelaar met direct aangesloten temperatuursensor worden gebruikt. Zo hebt u geen extra ruimtethermostaat nodig.

Wilt u ons omvangrijke assortiment aan radiografische KNX inbouwactoren leren kennen? Een e-mail is dan voldoende. Wij geven u uitvoerig advies!