Schemerschakelaars

Analoge of digitale schemerschakelaars

Analoge en digitale schemerschakelaars schakelen het licht aan of uit afhankelijk van de ingestelde helderheidswaarde. De toestellen zijn verkrijgbaar als DIN-rail met of zonder timer incl. inbouwsensor of opbouwsensor. De units zijn ook geschikt voor wandmontage of mastmontage.

Schemerschakelaar

Analoge en digitale schemerschakelaars van Theben schakelen het licht afhankelijk van de ingestelde lichtsterkte in of uit. Zo kan bijvoorbeeld de straatverlichting in gemeenten en dorpen op een energie-efficiënte manier worden geregeld. Schemerschakelaars van Theben zijn verkrijgbaar als DIN-rail apparaten in breedtes van 1 tot 2 TE of voor wandmontage of mastmontage direct op een straatlantaarn.

Analoge schemerschakelaars bieden externe opbouw- of inbouwlichtsensoren in de leveringsomvang. De vaste in- en uitschakelvertraging voorkomt foutief schakelen door blikseminslag, koplampen van auto's, enz. De nuldoorgangsschakeling maakt relaisvriendelijk schakelen en hoge lampbelastingen mogelijk. Het brede lichtbereik 2 - 2000 lux is traploos instelbaar.

Digitale schemerschakelaars met geïntegreerde timer (weektimer) zijn geschikt voor verlichting in openbare ruimten zoals scholen of universiteiten. Hier kan bijvoorbeeld bij de lichtregeling rekening worden gehouden met lestijden, vakanties en feestdagen. Digitale schemerschakelaars zijn verkrijgbaar als 1-kanaals of 2-kanaals apparaten en maken de aansluiting van maximaal vier sensoren of maximaal tien apparaten per sensor mogelijk. Tijdsynchronisatie is mogelijk via een externe GPS- of DCF-antenne. De apparaten kunnen eenvoudig via een app worden geprogrammeerd. De manipulatievrije overdracht van de programma's vindt plaats via Bluetooth Low Energy OBELISK top3 dongle. 

Digitale schemerschakelaars breiden de functies van de analoge apparaten uit met extra functies zoals afzonderlijk instelbare schakelhelderheid en in- en uitschakelvertraging, testfunctie en speciaal/feestdagprogramma (klein jaarprogramma). Het helderheidsbereik is 1-99.000 lux.

LUNA 126 ster E:
De Schemerschakelaar LUNA 126 star E van Theben met geïntegreerde lichtsensor is dankzij hoge capacitieve schakelvermogens tot 360 W ideaal voor LED's. Als het donker wordt, wordt de verlichting ingeschakeld - afhankelijk van de ingestelde luxwaarde. Bijvoorbeeld in parkeergarages, voor effectverlichting rond gebouwen, voor etalages of oriëntatiearmaturen. Als het licht wordt, schakelt hij automatisch de verlichting weer uit. Zo zorgt de schemerschakelaar voor meer efficiëntie en flexibiliteit in de verlichtingsregeling en draagt hij tegelijkertijd bij tot meer veiligheid. De compacte eenheid met geïntegreerde lichtsensor en grote lichtinvalshoek van ongeveer 180° biedt een vaste in- en uitschakelvertraging. Dit voorkomt foutief schakelen, bijvoorbeeld door blikseminslag en koplampen van auto's. De luxwaarde kan van buitenaf worden ingesteld zonder het toestel te openen. De beschermingsklasse IP55 garandeert een betrouwbaar gebruik in weer en wind.