Wetenswaardigheden over LED's, KNX, bewegings- en aanwezigheidsmelders
Home > Actueel > Informatie

Wetenswaardigheden over LED's, KNX, bewegings- en aanwezigheidsmelders

Weten is voorsprong. En deze voorsprong willen wij u graag mogelijk maken. Daarom hebben wij op de volgende pagina's alle wetenswaardigheden over diverse onderwerpen samengevat. Naast tips voor theorie en ontwerp vindt u hier ook praktijkgerichte informatie voor een ongecompliceerde montage en inbedrijfstelling op de bouwplaats.


Aanwezigheidsmelders voor de energiezuinige verlichtingsregeling

Met de aanwezigheidsmelders van Theben beschikt u over alle mogelijkheden om uw verlichting energiezuinig en intelligent te regelen. Naast de klassieke toepassing van de lichtregeling in kantoorruimtes, gangen en openbare gebouwen kunt u ook uw verwarming en airconditioning aanwezigheidsafhankelijk regelen. Zo bespaart u energiekosten en vermindert u CO2-emissies aanzienlijk. Aanwezigheidsmelders reageren op zeer kleine bewegingen en meten tegelijkertijd de lichtsterkte in de ruimte. Wordt geen beweging meer geregistreerd of een individueel vastgestelde lichtsterkte overschreden, dan schakelt de aanwezigheidsmelder automatisch het licht uit.

Aanwezigheidsmelders Theben

Bewegingsmelders voor de veilige verlichting buiten

Licht betekent veiligheid. Met een bewegingsmelder staat u nooit in het donker en bespaart u ook nog energiekosten, omdat het licht nooit langer brandt dan strikt noodzakelijk. Het licht wordt betrouwbaar ingeschakeld, ook als u geen hand vrij hebt om de lichtschakelaar te bedienen. Maar ook op ongewenste gasten heeft de bewegingsmelder buiten het juiste effect: welke inbreker wil immers graag in de schijnwerpers staan? Op deze pagina vindt u enkele handige tips en informatie over de keuze, montage en inbedrijfstelling van bewegingsmelders.

Bewegingsmelders Theben

Duurzaam bouwen & installeren KNX woning- en gebouwautomatisering van Theben

KNX heeft zich al lang als de wereldwijde standaard in de woning- en gebouwautomatisering bewezen. Het binnenklimaat, de verlichting en jaloezieën bedienen – dat zijn allemaal klassieke KNX-functies. Geschikt is de KNX-technologie zowel voor de utiliteitsbouw als voor particuliere woningen. Maar KNX is veel meer dan alleen een installatiesysteem. Het is net zo veelzijdig als het leven zelf. 

KNX biedt de technische mogelijkheden om een gebouw te veranderen in een Smart Home of Smart Building, energie efficiënt te gebruiken en het comfort en de levenskwaliteit te verhogen. Wat u alles met KNX kunt doen en hoe u KNX het best voor uzelf en uw klanten kunt toepassen, leest u hier.

KNX van Theben

LED's veilig schakelen en dimmen van Theben

LED's hebben de laatste jaren carrière gemaakt. Dankzij de vooruitgang qua rendement en kleurweergave-index is er nauwelijks een onderdeel van de verlichtingstechniek waarin ze niet aanwezig zijn: als retrofit-versies zijn ze een welkom alternatief voor de niet geliefde spaar-lampen. Als LED strips en panelen lopen ze soepel over in elk oppervlak en openen zo volledig nieuwe mogelijkheden qua lichtdesign. Zelfs de eerste krachtige apparaten zoals toneel- en studioschijnwerpers zijn reeds in een LED-versie verkrijgbaar.

Maar niet elke gloeilamp kan gewoon door een LED-retrofitlamp worden vervangen. Dit kan enorme storingen van de installatie veroorzaken – verrassend genoeg zelfs bij eenvoudig schakelen. De reden is de korte, maar ook extreem hoge inschakelstroom. Deze kunnen duizend keer het nominale vermogen zijn en zelfs nog meer. Contacten kunnen daardoor verbranden of samensmelten.

LED's veilig schakelen en dimmen