Unieke KNX led-dimmers doen Van der Valk-imperium vragen naar meer

Hotel Oostzaan Amsterdam is het laatst toegevoegde juweeltje in het netwerk van Valk Exclusief hotels, de viersterrenplus- hotels van het grootste horecaconcern van Nederland. In dit fraai ingerichte hotel draait alles om het bieden van luxe, comfort en een prettige sfeer. De verlichting, gestuurd door KNX, draagt daar onopvallend aan bij. De unieke KNX led-dimmers van Theben wisten Van der Valk voor zich te winnen. In volgende hotels krijgt Theben-KNX daarom een nog grotere rol.

Het is goed vertoeven in het nieuwe Valk Exclusief hotel in Oostzaan. Het hotel beschikt over luxueuze hotelkamers, een à la carte restaurant en een gezellige hotelbar, diverse vergader- en feestzalen en op de bovenste verdieping een binnenzwembad met fitness- en wellness-ruimte. Afgezien van de hotelkamers, regelt KNX in het hotelpand alle verlichting. De moderne gouden kroonluchters, de ledstrips in de koven, de plafondspots, de zwembadverlichting; ze worden geschakeld en gedimd met KNXintelligentie van Theben. Daarmee zijn 54 aan/uit-schakelingen toegepast, 157 individueel bedienbare dimkanalen gecreëerd en 20 lichtscenes ingesteld. Om het mixen van lichtkleuren in de grote kroonluchters mogelijk te maken, zijn aparte RGB-sturingen geprogrammeerd. Dali is het protocol dat in dit geval de helderheid en de lichtkleuren bepaalt. KNX werkt daar naadloos mee samen door toepassing van 25 KNX-Dali gateways van Theben. Ze sturen in totaal maar liefst 1600 Dali-drivers aan.

 

“Theben levert als enige bij basisdimmers voor led-verlichting een opvoermogelijkheid”

Grenzen in dimvermogens

Omdat Van der Valk bij nieuwe hotels alleen nog led-verlichting toepast, liep het concern in de praktijk tegen grenzen op in de dimvermogens. Op aanraden van huis-systemintegrator AVC Pro viel in Oostzaan de keuze op KNX-dimactoren met boosters van Theben. Marco Nouwen van AVC Pro: “Gemiddeld kan je op een uitgang van een willekeurige fabrikant 60 Watt aan led-verlichting dimmen. In projecten als deze heb je vaak wel 200 Watt nodig. De enige fabrikant die bij basisdimmers voor led-verlichting een opvoermogelijkheid biedt, is Theben. Daarmee kun je de vermogens boosten en probleemloos grote volumes dimmen.”

 

KNX krijgt grotere voet aan de grond

Het dim-principe van Theben gaf hier dus de doorslag om met KNX in zee te gaan. Van der Valk is er nu zo enthousiast over dat het Theben-KNX de kans geeft om in volgende projecten meer van zichzelf te laten zien. In het Valk Exclusief hotel in Utrecht mag de systemintegrator ook de negen suites met KNX-lichtregelingen uitvoeren. In Deventer zijn de partijen in gesprek om KNX zelfs ook de audio- en videosturingen in de vergaderzalen toe te bedelen, zodat men er niet meer met verschillende systemen hoeft te werken. “Men heeft nu gezien dat KNX ten opzichte van veel andere systemen een stuk stabieler is en meer keuzemogelijkheden biedt,” zegt Nouwen. Op termijn ziet hij ook mogelijkheden voor koppelingen naar ontruimingsinstallaties en temperatuurregelingen. “De meet- en regeltechniek voor de elektrotechnische en de werktuigkundige installaties worden hier nu nog erg gescheiden gehouden, maar ik zie in de praktijk meer vergroeiingen ontstaan. Juist ook omdat KNX mooie en snelle devices biedt om de naregelingen van de verwarming uit te voeren.”

 

Toegepaste Theben producten:

 

Projectnaam:

van der Valk in Oostzaan

 

Systeemintegrator:

AVC Pro, Dordrecht