100 jaar Theben: 100 jaar Building Automation Meer efficiënte energie. Meer comfort.

(Haigerloch, 02 juni 2021) In 2021 viert Theben zijn 100-jarige bedrijfsjubileum. Gedurende deze 100 jaar is er veel gebeurd. Sinds de uitvinding van de trapverlichtingtijdschakelaar heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een gerenommeerde fabrikant voor tijd-, licht- en klimaatregeling en op de gebieden van KNX, Smart Home en Smart Energy. Klassieke producten zoals de theben-timer als praktische tijdschakelklok voor het stopcontact of de ELPA trapverlichtingtijdschakelaar die in een geoptimaliseerde vorm nog altijd verkrijgbaar is, zijn niet alleen bekend onder vaklui. Maar dat is nog niet alles. Theben heeft de afgelopen 100 jaar namelijk talloze technologische mijlpalen bereikt, die we hier wat uitgebreider willen voorstellen.

Een succesverhaal: ELPA – een synoniem voor trapverlichtingtijdschakelaars

In 1927 zag de eerste ELPA trapverlichtingtijdschakelaar het levenslicht. De eerste klokken hebben een gewicht van maximaal 4 kg, in vergelijking tot de paar honderd gram die de huidige modellen nog maar wegen. De mechanische uurwerken zijn in die tijd al beroemd vanwege hun robuustheid en duurzaamheid. Zo ontvangt Theben in 2020 bijvoorbeeld een ELPA uit België, die sinds 1950 betrouwbaar functioneert en pas na 70 jaar permanent gebruik moet worden vervangen. In 1978 kan de ELPA voor inbouw in een verdelerkast op de DIN-rail tot één module (= breedte van 17,5 mm) worden verkleind. Bovendien wordt als aandrijving voor de eerste ELPA 8 een extreem kleine synchroonmotor ontwikkeld. Een zijwand van de behuizing wordt gemaakt van transparante kunststof, zodat de verfijnde mechanica en de hoogwaardige techniek van dit kleine apparaat aan klanten kan worden gepresenteerd. De ELPA 8 wordt door de jaren heen steeds opnieuw geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door milieuvriendelijk contactmateriaal. Het basisprincipe van deze "Evergreen" is echter tot op de dag van vandaag gelijk gebleven.

De apparaten uit de serie ELPA trapverlichtingtijdschakelaars zijn verkrijgbaar als elektronische multifunctionele apparaten met verschillende functies naar keuze. Deze kunnen eenvoudig op de voorkant van het apparaat worden ingesteld. Een nuldoorgangsschakeling ontziet het relaiscontact en verlengt de levensduur van de lamp. Daarom is de ELPA ook bestand tegen de hoge inschakelstromen van LED's.

 

Lichtregeling door de jaren heen: schemerschakelaars, aanwezigheids- en bewegingsmelders

Bewegingsmelders en aanwezigheidsmelders van Theben schakelen de verlichting in als iemand dichterbij komt of als iemand de ruimte betreedt. Ze regelen het CO2-gehalte in ruimtes voor een verbeterde luchtkwaliteit en regelen de temperatuur afhankelijk van de aanwezigheid.

De schemerschakelaar LUNA die in 1958 wordt gepresenteerd, is in die tijd zeer vernieuwend. De schakelaar werkt namelijk volledig autonoom op basis van vooringestelde helderheidswaarden, zoals dat ook vandaag de dag nog gebeurt. In 1990 wordt de eerste bewegingsmelder LUNA in verschillende varianten gepresenteerd: met een detectiebereik van 110° of 180° en een aansluiting voor 2 of 3 draden. Opvallend is het enorme zwenkbereik van de sensorkop.  

 

In 2007 wordt High Technology Systems AG, Schweiz (HTS), uitvinder van de aanwezigheidsmelder, overgenomen. Daarmee neemt Thebens kennis op het gebied van lichtregeling duidelijk toe. Vandaag de dag heeft de sector Detection & Lighting een ruim assortiment aanwezigheids- en bewegingsmelders voor de toepassing binnens- en buitenshuis te bieden, maar ook LED-stralers met of zonder bewegingsmelder.

 

Modern efficiënt: digitale schakelklokken voor energiegebruik dat hulpbronnen bespaart

Digitale schakelklokken van Theben zorgen ervoor dat bijv. binnen- en straatverlichting betrouwbaar en energie-efficiënt kan worden geregeld. Met een dag-, week- of astroprogramma. Voor inbouw- of opbouwmontage.

In 1983 verschijnt de eerste digitale schakelklok Theben TERMINA 1000. Achter de 257 x 128 mm grote behuizing is maar liefst 2,2 kg hightech actief. Al in 1989 is het model TR 610 verkleind tot een breedte van 35 mm (2 modules) en biedt het nog maar zeven bedieningsknoppen voor een hoog bedieningscomfort. In 1999 wordt de op tekst georiënteerde programmering van digitale schakelklokken geïntroduceerd. En sinds 2017 kunnen de digitale schakelklokken van Theben via app en Bluetooth worden bediend.

 

Van de programmeerschijf tot de app-bediening: ruimte- en klokthermostaten

Ruimtethermostaten van Theben regelen de verwarming in ruimtes individueel, tijdafhankelijk en energie-efficiënt. Zo kan het bijvoorbeeld in de badkamer 's morgens behaaglijk warm zijn en kan de temperatuur in de woonkamer met de nachtverlaging een paar graden lager worden ingesteld. Via een ruimtethermostaat kunnen vloerverwarmingen, warmtepompen of klassieke radiatoren worden geregeld.

In 1979 bieden de RAMSES klokthermostaten van de serie 3 voor het eerst een draaibare 24-uurs of 7-dagen-programmeerschijf. In 1982 verschijnt de RAMSES 722 als vervolg op de succesvolle draaibare week- en dagschijf in een moderne behuizing. In 1994 komt de eerste digitale klokthermostaat RAMSES 797 op de markt. Met zijn destijds innovatieve telefonische afstandsbediening biedt deze de mogelijkheid de verwarming via de telefoon in te schakelen, op die manier energie te besparen en toch in een aangenaam warme woning thuis te komen. Sinds 2021 kunnen de huidige Theben ruimtethermostaten ook via een app worden bediend.

 

Slim en intelligent: van de schakelklok voor het stopcontact naar een Smart Home-systeem

Lang voordat "Smart Home" een synoniem voor intelligente componenten in een thuisnetwerk wordt, leidt de theben-timer voor het stopcontact in 1976 de revolutie in voor de automatische tijdregeling van apparaten. Hiermee kunnen staande lampen, koffie-apparaten, radio's en nog veel meer tijdgestuurd worden in- en uitgeschakeld. Zo wordt de timer de voorloper van een eenvoudige Smart Home-component. Ook vandaag de dag kan de theben-timer nog alles schakelen: van Alexa tot en met de kerstboom. Met meer dan 33 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd is het niet alleen een succesmodel, maar ook een stuk geschiedenis.

In 2003 wordt LUXOR geïntroduceerd. Intern wordt het systeem ook liefdevol "De moeder van alle Smart Home-systemen" genoemd. Anders dan bij vorige oplossingen draagt LUXOR naast energiebesparing ook bij aan meer comfort en veiligheid. Zo kon LUXOR bijvoorbeeld functies zoals de aanwezigheidssimulatie of verschillende scènes in huis regelen. Instellingen werden toentertijd gewoon met een schroevendraaier aan de potentiaalcontacten van de actoren aangebracht. LUXOR kon op die manier kinderlijk eenvoudig worden geprogrammeerd. Juist deze maxime stond ook bij de ontwikkeling van LUXORliving, de voor een app geschikte opvolger, in het middelpunt. Het in 2017 geïntroduceerde Smart Home-systeem kan in de op Windows gebaseerde, gratis software snel en eenvoudig worden geprogrammeerd. Elementen kunnen via Drag & Drop met elkaar worden verbonden. Daarbij biedt LUXORliving alles wat eengezinswoningen gezelliger maakt en ziet het af van alles wat niemand normaal gesproken gebruikt. Het regelt alles wat belangrijk is: licht aan, licht uit. Dimmen. Verwarming en jaloezieën omhoog en omlaag. Tegelijkertijd kan LUXORliving eenvoudig worden gemonteerd, geïnstalleerd en in gebruik worden genomen, zodat in veel gevallen een systeemintegrator overbodig wordt. Op KNX gebaseerde componenten bieden een hoge investeringsbescherming. Dankzij de VDE-certificering wordt maximale veiligheid gewaarborgd. Daarnaast kan LUXORliving via draadloze componenten ook achteraf in bestaande gebouwen worden gemonteerd.

 

De energietransitie vormgeven: Smart Metering, Smart Home, Smart Grid en Smart Energy integreren

Nadat de nutsbedrijven in Duitsland vanaf 1950 vanwege de Bundestarifverordnung dubbele tarieven nodig hebben, worden Theben tariefschakelklokken met name veelvuldig in de straatverlichting gebruikt. Vanaf de jaren '70 beginnen boilers aan een grote opmars. Zo worden Theben tariefschakelklokken voornamelijk gebruikt om de dagelijkse lading voor boilers vrij te geven. In 1999 komt de Theben tariefschakelklok TR 686/4 Termina met 324 vaste schakeltijden voor selecteerbare dag-, week- en datumcommando's op de markt.

In 2009 markeert de eerste Smart Meter Gateway CONEXA 1.0 de toetreding tot intelligente meetsystemen. In 2021 staat de Smart Meter Gateway CONEXA 3.0 Performance gereed voor de uitgebreide uitrol. De Smart Meter Gateway is BSI-gecertificeerd, multi-operabel en geschikt voor meerdere gebruikers. Als veilige interface tussen energie-aanbieders en energieverbruikers kan het energieverbruik hiermee exact worden bepaald en afgerekend. Dit verbruik kan bijvoorbeeld in combinatie met op KNX gebaseerde LUXORliving Smart Home-oplossingen exact worden toegewezen en afgerekend. Bovendien kunnen via de bevestigbare meerwaardenmodule innovatieve diensten worden gerealiseerd, die nieuwe zakelijke modellen en potentiële inkomsten te bieden hebben. Van lokale energiemarkten voor prosumers en intelligente regelsystemen in de Smart Grid via energiemanagementsystemen voor nutsbedrijven tot en met blockchain-applicaties voor de peer-to-peer stroomhandel is alles mogelijk.

 

Momenteel is Theben op het gebied van Smart Energy de enige Duitse fabrikant die ook actief is binnen het gebouw. En in de gebouwautomatisering is het de enige fabrikant die een Smart Meter Gateway aanbiedt. Zo biedt Theben met Smart Metering en Smart Grid, met Smart Home en Smart Building en met Smart Mobility en Smart Services een breed portfolio aan oplossingen om een veilige communicatiestructuur te waarborgen en de complexe routes naar een succesvolle energietransitie op een toonaangevende manier te bepalen.

 

(9.118 tekens)

Download persbericht en beeldmateriaal