Optische aanwezigheidsmelder thePixa KNX: automatisering en gebruik van gebouwen optimaliseren

De optische aanwezigheidsmelder thePixa KNX detecteert hoeveel mensen er zich in een ruimte bevinden en waar ze zich ophouden. Op basis van deze informatie worden in het KNX-gebouwbeheersysteem vooraf gedefinieerde acties geactiveerd. Maar niet alleen de gebouwautomatisering profiteert hiervan. Juist voor exploitanten van gebouwen ontstaan volledig nieuwe meerwaarden. Bijvoorbeeld de flexibele organisatie van desk-sharing-modellen of de optimalisatie van ruimtebezetting en gebouwenreiniging. 

Ich bin damit einverstanden, dass mir externe Inhalte angezeigt werden. Damit können personenbezogene Daten an Drittplattformen übermittelt werden. Mehr dazu in unserer Datenschutzerklärung.

Klassieke Aanwezigheidsmelders met passieve infraroodtechnologie regelen al tientallen jaren op een duurzame en energie-efficiënte manier de verlichting en het klimaat in vele ruimtes. Ze detecteren mensen aan de hand van hun lichaamswarmte en bewegingen op een betrouwbare en nauwkeurige manier. Dankzij de op pixels gebaseerde detectietechnologie van de aanwezigheidsmelder thePixa ontstaan er extra toepassingsmogelijkheden met doorslaggevende meerwaarden. Deze gaan veel verder dan de mogelijkheden van PIR-aanwezigheidsmelders.

Een overzicht van thePixa-voordelen:

 • Op pixels gebaseerde detectietechnologie
 • Registreren en tellen van objecten en personen
 • 100% AVG-conform
 • Acties van de KNX-gebouwautomatisering activeren
 • Meerwaarden voor exploitanten van gebouwen
 • Comfortabele programmering via app
 • Bedrijfsspanning 24 V of 230 V
 • In wit, zwart of andere kleuren
GIA thePixa

Bekroonde innovatie

De optische aanwezigheidsmelder thePixa is een mijlpaal bij de verdere ontwikkeling van technologieën voor aanwezigheidsmelders. thePixa werd namelijk onlangs bekroond met de German Innovation Award 2021. In de argumentatie van de vakjury werden onder meer de veelzijdige gebruiksconcepten, de comfortabele app-bediening, de hoge gebruikerscentrering en het uitstekende design van het designkantoor ID AID uit Stuttgart met een heldere, minimalistische esthetica benadrukt. Men bracht echter ook de extra veiligheid onder de aandacht die in tijden van een pandemie door het aangeven van de bezettingsgraad wordt geboden.

DEKRA thePixa

Detectie conform DSGVO

thePixa KNX is gebaseerd op beelden met een zeer lage resolutie en voldoet volledig aan de vereisten van de DSGVO, de Duitse algemene verordening gegevensbescherming (DEKRA-getest*). Via een beeldanalyse herkent de optische aanwezigheidsmelder verschillen in de toestanden van bewaakte ruimtes en verwerkt de betreffende informatie. Daarbij herkent thePixa hoeveel bewegende objecten zich in het detectiebereik bevinden en telt deze. De rasterfunctie geeft de informatie weer die op dat moment vanuit thePixa wordt geleverd. Daarbij is het weergegeven beeld van de ruimte geen live-opname, maar een statisch achtergrondbeeld. Dit voldoet ook aan de Nederlandse privacy wetgeving.

Indrukwekkende meerwaarden

Het resultaat wordt in de vorm van een heatmap visueel bewerkt en kan samen met een gedetailleerde bezettingsstatistiek in de app thePixa Plug worden opgeroepen. Deze informatie activeert bij het KNX-gebouwbeheersysteem een vooraf gedefinieerde actie, bijvoorbeeld het inschakelen van ventilatiesystemen in een volle vergaderruimte.

 

Heatmap thePixa

 

 

De visualisatie van gedetecteerde zones in de heatmap heeft exploitanten van gebouwen veel meerwaarden te bieden. De presentatie van producten in warenhuizen kan worden geoptimaliseerd: bij welke producten blijven klanten het meest staan en waarin zijn ze het meest geïnteresseerd? Maar ook in kantoren kan waardevolle informatie worden ingewonnen, bijvoorbeeld voor een efficiënt desk-sharing-management: welke werkplekken worden vaker gebruikt en welke minder vaak? Daardoor kan flexibel op belastingspieken worden ingespeeld. Bedrijfs- en energiekosten voor gebouwen kunnen worden gereduceerd. 

Eenvoudige programmering via app

Via de app thePixa Plug kan de gedetecteerde zone indien gewenst in max. 6 zones worden onderverdeeld en vrij worden geprogrammeerd. Dankzij de exacte onderverdeling van het detectiebereik met een maximale grootte van 11 x 15,5 m is hiermee een exacte lichtregeling in grotere ruimtes mogelijk. Onjuiste schakelingen worden voorkomen. 

 

Parameter thePixa

 

De vaak hoge montagekosten na een ombouw of een herindeling van ruimtes vervallen compleet. De zones binnen het detectiebereik kunnen namelijk gewoon opnieuw in de app worden aangemaakt. Ook het instellen van blokkeringszones waarin gedetecteerde bewegingen geen acties activeren, is mogelijk. Bijvoorbeeld in productiefabrieken. De in de app geprogrammeerde instellingen worden dan gewoon via Bluetooth van de smartphone of tablet aan thePixa overgedragen. 

 

Een breed scala aan toestelvarianten

thePixa past zich flexibel aan, aan uw individuele eisen. Kies de juiste variant voor uw installatie met 24 V of 230 V bedrijfsspanning. En zorg voor een harmonieuze, op maat gemaakte ruimte-indeling met meldervarianten in het wit, zwart of een andere kleur.

Een overzicht van alle functies van de app thePixa Plug:

U kunt onze apps gemakkelijk downloaden via de App Store of de Google Play Store.

 App Store / Play Store

Uitgebreide productinformatie:

 • thePixa P360 KNX UP WH (Artikelnr.: 2269200)
 • thePixa P360 KNX UP BK (Artikelnr.: 2269202)
 • thePixa P360 KNX UP, Speciale kleur (Artikelnr.: 2269203)
 • thePixa P360 24V KNX UP WH (Artikelnr.: 2269210)
 • thePixa P360 24V KNX UP BK (Artikelnr.: 2269212)
 • thePixa P360 24V KNX UP, Speciale kleur (Artikelnr.: 2269213)

thePixa montage en installatie:

thePixa gebruikt zijn flexibele zoneconfiguratie (tot 6 zones zijn mogelijk) niet alleen om vast te leggen hoeveel mensen zich in de kamer bevinden, maar ook waar ze zijn. Dit opent volledig nieuwe toepassingen voor planners, architecten, winkeliers en systeemintegrators. Om flexibele desk-sharing-modellen in het spel te krijgen, de ruimtebezetting perfect te optimaliseren en vooraf gedefinieerde acties in de gebouwautomatisering correct te activeren, zijn er een paar aandachtspunten. Onze video over de montage en installatie van de optische aanwezigheidsmelder laat zien hoe dit werkt.

Ich bin damit einverstanden, dass mir externe Inhalte angezeigt werden. Damit können personenbezogene Daten an Drittplattformen übermittelt werden. Mehr dazu in unserer Datenschutzerklärung.

Download brochure: